23948sdkhjf

Stålindustrin i nytt ljus

En del ungdomar dras med en bild att stålindustrin är tung, smutsig och monoton. Hur ska man ändra den här bilden och locka framtidens arbetskraft när det ibland kan vara svårt för ungdomarna att få komma på studiebesök i industrin. Ett avslutat projekt kan ge del av svaret. 

Många företag inom metallbranschen är oroliga för att inte kunna attrahera unga till framtidens jobb. Många som går i skolan vet inte vad det innebär att arbeta på till exempel en stålindustri eller hur det ser ut där. Senaste året har det varit extra svårt med studiebesök men även annars kan det vara problematiskt ta emot besök. Det vill projektet Frida, Framtidens medarbetare i dagens stålindustri råda bot på. 

– Industrin kanske geografiskt finns överallt i Sverige och då kan det vara svårt för alla elever att få en naturlig kontakt med industrin, säger Jakob Moroz på den ideella organisationen Framtidsfrön som stöttas av både fack och näringsliv. 
Framtidsfrön har drivit projektet tillsammans med ett produktionsbolag och ståltillverkaren Uddeholm. 

Han fortsätter: 
– Vi vill visa upp arbetsplatser som som tidigare kanske varit svårtillgängliga och öka attraktiviteten hos stålindustrin som en framtida arbetsgivare.

I Frida har man skapat möjligheterna för elever att gå på ett virtuellt studiebesök hos Uddeholm och lära känna några olika yrkeskategorier som finns där. Materialet består av filmer av Uddeholms där eleverna kan klicka på olika delar för att få mer information men även lösa relevanta uppgifter. 

Först var tanken att eleverna skulle kunna uppleva miljöerna med ett headset i VR, virtual reality men den tanken fick överges. 
– Skolans tekniska infrastruktur tillåter inte det, de har inte de rätta förutsättningarna.
Istället fungerar presentationen i vanliga webbläsare men man kan ändå vrida på bilden för att se olika delar av industrin. 

De har även försökt fokusera på yrkestitlar som är generella för flera olika typer av industrier till exempel mekaniker. Totalt har de gjort sex yrkestitlar som presenteras i 20 olika scener där varje scen innehåller minst en uppgift som eleverna ska lösa. 

Vem riktar sig då materialet till?
– Vi har haft som mål att det här läromedel som ska kunna användas av barn från mellanstadiet upp till högstadiet.

Materialet är kostnadsfritt att använda för skolorna. Projektet presenterades vid Metalliska materials webbkonferens. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079