23948sdkhjf

Tata steel uppmanar stålindustrin – satsa på miljön

Det behövs ett stort antal åtgärder för att minska stålproduktionens påverkan på miljön. På kort sikt och lång sikt, i produktionen av stålet och för hur det färdiga stålet transporteras och används. En direkt uppmaning till stålindustrin är att sätta i gång direkt, om man inte redan har gjort det.

Det är slutsatsen stålföretaget Tata steel drar efter att ha hållit sitt onlinevent Carbon neutral and responsible steelmaking. 

För de anser att miljösatsningar tenderar att vara långsiktiga, med sikte på årtal som 2050. Men det finns mycket att göra här och nu, även i stålindustrin.

– På kort sikt, fram till 2030, kan man dela in åtgärderna i två kategorier. Det handlar dels om att förbättra redan existerande processer, dels om att skapa nya processer, säger Peter Quinn, miljöansvarig på Tata steel Europe.

Vad gäller att förbättra existerande processer är en del att fånga in koldioxid för förvaring på säkra ställen.

– Flera av våra anläggningar är bra placerade för att hantera insamling och förvaring av koldioxid, till exempel nära hamnar och existerande förvaringsutrymmen. Det gör att vi kan använda infrastruktur som redan finns, förklarar Peter Quinn.

En annan idé är att använda koldioxid som delar av färdiga produkter. På lekmannaspråk kan man säga att koldioxiden bakas in i stålet, där det lär vara kvar.

Vad gäller nya processer har exempelvis Tata steel pilotanläggningar där steg i existerande processer tas bort för att få mindre miljöpåverkan. Ett exempel är direkt smältning.

På längre sikt handlar det för Tata steels del om lösningar som kan börja användas efter 2030. Sådana lösningar är fokuserade på undvika koldioxid helt. Även de här lösningarna delas in i två kategorier: att använda väte i stålproduktion och att öka återanvändning av stål.

Vad gäller väte finns det inga lösningar klara i dag, men Peter Quinn tycker att det är en lovande väg att gå.

När det kommer till återvinning av stål finns det en stor utmaning.

– Stål är oändligt återvinningsbart, men redan i dag återvinns mellan 85 och 90 procent av allt stål, berättar Anne-Claire Howard, chef på branschorganisationen Responsiblesteel som deltog på eventet.

Och eftersom användningen av stål troligen ökar behöver inte bara den höga graden av återvinning behållas, utan den måste också öka. 

– Att minska vikten för produkter som tillverkas av stål ger direkt en positiv miljöeffekt. Smartare transporter, till exempel att packa stål bättre, är också viktiga, avslutar Huib Simon som är marknadschef på Tata steel Europe.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125