23948sdkhjf

Trä är starkare än stål

Är det verkligen sant – kan trä vara starkare än stål? Ja, limträ är det, i förhållande till sin egen vikt.

Det berättar det nystartade kompetensbolaget Timarec. Deras mål är att bli ledande i Europa och driva på den hållbara omställningen av byggbranschen med fokus på industriellt träbyggande.

De förklarar vidare vad massivträ som limträ har för egenskaper. Limträ är uppbyggt av ett antal sammanlimmade lameller av trä, där fiberriktningen går parallellt med längden. Förutom att det motstår brand väldigt bra går det att tillverka krökta limträbalkar. Materialet används i allt från pelare och balkar till takstolar och broar.

En annan sorts massivträ är korslimmat trä eller KL-trä. Det består av hyvlat virke som fingerskarvats och limmats ihop till lameller. Flera skikt av hyvlat trä ligger korslagda med fiberriktningen i rät vinkel mot varandra, vilket ger en starkare och styvare träkonstruktion jämfört med massivt virke.

– Intresset för att bygga med massivträ har vuxit stort de senaste 4-5 åren, men nu ser vi att marknaden är mogen för en omställning i grunden. Det finns ett skriande behov av kompetens inom byggande med KL-trä i industriell skala. Därför drar vi nu igång Timratec, säger Linda Carlsson, vd på det nystartade bolaget.

– Det är först genom att använda KL-trä och limträ som det centrala och bärande byggelementet i fler och större projekt som byggbranschen på allvar kan bygga förnybart och klimatsmart. Sedan måste vi naturligtvis komplettera med betong och andra material, säger Adam Kihlberg som är som teknik- och produktutvecklingschef på Timarec.

Företaget menar att trä är det enda byggmaterial som är hundra procent förnybart. Så här förklarar de:

När skogen växer binder träet koldioxid som sedan finns inlagrad trävarorna. Att bygga i trä är därför betydligt bättre för klimatet än att bygga i betong och stål, vars tillverkning kräver mycket energi och ger betydande utsläpp av koldioxid. 

Linda Carlsson hänvisar till en debattartikel i SVD av Professor Johan Silfwerbrand på KTH den 3 september i år:

–  Med rätt material på rätt plats går det att minska betonganvändningen med cirka 20-30 procent, säger hon och fortsätter:

– Om fler hade kompetens inom industriellt träbyggande hade Sverige kunnat bygga smartare. Vi skulle alltså kunna ersätta 1,5 miljon kubikmeter med klimatsmartare alternativ, vilket är en enormt stor och positiv förändring.

Nu vill Timratec rekrytera och utbilda ett stort antal KL-konstruktörer och träspecialister. Planen är att ta en ledande branschposition. Rekryteringsbehovet kommer därför vara stort de närmaste åren. Bolaget vill växa snabbt för att kunna erbjuda expertkunskap, utbildning och projektledning i alla steg, från projektanalys till montering.

– Den vanligaste frågan jag får är Kan man bygga det här i trä?. Och det mesta går att bygga i trä, vi har redan konstruerat höghus upp till åtta våningar och ännu högre hus är på gång i Sverige. När det gäller infrastrukturprojekt och grundkonstruktioner finns begränsningar, men i en framtid kommer vi kunna använda skogsråvaran i betydligt större utsträckning, avslutar Adam Kihlberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11