Teknikutbildning laddad för tjejer
Ändå är det bara två av tio sökande som är tjejer.
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen menar att en ojämn könsfördelning bidrar till negativa konsekvenser både för den enskilda individen som går miste om betydelsefulla arbetsuppgifter och för samhället i stort då det riskerar att stå i vägen för klimatomställningen.
– Teknikintresset är en förutsättning för att fundera på tekniska utbildningar, i synnerhet bland tjejer. När det är dags att göra sitt gymnasieval i årskurs nio är intresset för teknik som allra lägst och då är det inte så konstigt att statistiken ser ut som den gör, säger Elin Östblom, ansvarig för ungdomskommunikation hos Teknikföretagen i ett meddelande.
Tillsammans med Ulrika Sultan, som sedan 2016 forskat på flickors teknikintresse, har Teknikföretagen sammanfattat ett antal insikter om varför tjejer väljer bort teknikutbildningar. Underlaget är en undersökning bland unga mellan 15 och 24 år utförd av Ungdomsbarometern.
Här är tre av de viktigaste orsakerna bakom att tjejer väljer bort teknikutbildningar:
Valet till gymnasiet görs i den ålder då tjejers teknikintresse är som lägst.
Teknik och matematik anses vara svårt.
För tjejer är teknikutbildning ett laddat val.
– Att flickor inte anser sig vara tekniska nog börjar tidigt. Tidigt som i mellanstadiet. En tid då teknikämnet har få timmar och generellt inte heller prioriteras i skolans budget. Flickor får därför inte möjligheten att känna känslan av att höra hemma i teknik, säger Ulrika Sultan, doktorand på Linköpings universitet och fortsätter:
– Teknikintresserade flickor väljer inte självklart Teknikprogrammet. Ibland avråds de även att söka på grund av mansdominerad kultur eller på grund av att vuxna i deras närhet varnar för att programmet är mattetungt. Intressant här är, även om pojkar inte ser sig som teknikintresserade kan de ändå välja Teknikprogrammet. Detta för att den tekniska världen är så självklar för dem. De hör hemma där ändå.