SSAB tar första steget
First movers coalition, FMC är ett gemensamt initiativ av USAs särskilda sändebud för klimatfrågor, John Kerry och World economic forum. Initiativet lanserades vid COP26 i Glasgow och kommer att vara en plattform för företag att åta sig att göra inköp som skapar efterfrågan på nya tekniker med låga koldioxidutsläpp.
En av grundarna är SSAB.
– Vi har åtagit oss att vara en first mover, en föregångare som visar att det är både är möjligt och nödvändigt att utveckla en helt fossilfri stålvärdekedja utan koldioxidavtryck. Vi vill hjälpa våra kunder att tillsammans skapa fossilfria värdekedjor och samtidigt stärka deras konkurrenskraft. Vi kommer också att använda vår köpkraft för att skynda på förändring, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB i ett meddelande.
FMCs syfte är att öka efterfrågan på produkter som hållbart flygbränsle och stål med nära nollutsläpp för att bidra till att fler har råd att köpa produkter framställda med nya gröna tekniker.
FMCs grundande medlemmar inkluderar stora globala företag med betydande köpkraft inom de fyra sektorerna stål, flyg, lastbilstransport och sjöfart. Nästa steg är att lägga till ytterligare fyra sektorer, vilket adderar till totalt åtta utsläppsintensiva sektorer som representerar mer än 30 procent av de globala utsläppen idag.
SSAB har som enda stålbolag gått med i koalitionen och gör ett åtagande att köpa medeltunga och tunga transporttjänster med nollutsläpp till 2030, om tillgängliga på marknaden.
Vi frågar om det finns planer på samarbete med andra svenska stålföretag i dessa frågor?
– Vi är vad vi vet enda stålbolag hittills som gått med och är grundande medlem, vi har ingen information om andra stålbolag fått inbjudan att delta, berättar SSAB för Metal supply.
– Vi är redo att leverera på vårt ansvar att ta bort utsläppen från vår stålproduktion. Stålindustrin står idag för sju procent av koldioxidutsläppen globalt. Det kan inte fortsätta. Förändring är helt nödvändig, sa Martin Pei, CTO SSAB då han representerade SSAB på öppningsceremonin och fortsatte:
– Men för att det ska hända behöver vi kraftfulla beslut på COP26. Det måste kosta att släppa ut. Världen behöver starka instrument för koldioxidprissättning som stödjer förändring. Vi behöver också ett politiskt ramverk som skapar lika villkor globalt och som stödjer företag som utvecklar banbrytande teknologier och visar vägen.