Debatt: Fossilfritt stål är viktigt för jobben
Jobben är en viktig del i klimatomställningen. I Sörmland är jobben än viktigare, då länet har den högsta arbetslösheten i Sverige. För att säkerställa Sörmlands arbetares framtid krävs det en ny driftsäker kraftledning som säkerställer att den hållbara omställningen kan genomföras. Det menar representanter från IF metall och Unionen.
SSAB är Sörmlands största privata arbetsgivare och bolagets stålproduktion sysselsätter cirka 2500 person. Industrin ska dessutom ställa om och minska sin koldioxidutsläpp med 80 procent.
Omställningen är den enskilt viktigaste förändringen i Sveriges mål att bli helt koldioxidneutrala år 2045. Idag står SSAB i Oxelösund för cirka 2 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.
Tiden är knapp och omställningen måste därför påbörjas snarast. Det är bråttom att ersätta den gamla tekniken, både för klimatet och jobben. På SSAB i Oxelösund planeras det för en stor elintensiv ugn som ska smälta den fossilfria råvaran. Detta görs för att kunna säkerställa leverans av fossilfri plåt 2026. Men inte nog med det, till den stora elintensiva ugnen krävs en ny driftsäker kraftledning.
I somras visade SSAB framfötterna och valsade världens första fossilfria plåt. Enligt debattartikelns skribenter är det den utveckling som krävs för att göra Sörmland attraktivt.
Vi behöver konkurrenskraftiga företag som bidrar till jobb, ekonomisk tillväxt och investeringar. Samtidigt gynnas miljön med kraftigt sänkta koldioxidutsläpp. Utveckling och ny teknik höjer kompetensen hos våra medlemmar och kan även locka nya invånare till regionen.
Det skriver Mikael Henriksson, ordförande IF metall och Patrick Sjöholm, klubbordförande Unionen SSAB Oxelösund.