23948sdkhjf

Stålkoncernen uppmanar till gemensam kamp

Stålkoncernen Tata Steel har låtit göra en oberoende Roland Berger-studie. Den visar att Tata Steels ambition att tillverka stål med hjälp av väte till 2030 är genomförbar.

Studien visar att det är möjligt att gå över till produktion av direktreducerat järn, DRI. Tekniken används för att producera järn med hjälp av naturgas eller väte i kombination med elektriska ugnar. Att sätta upp en DRI-installation innebär att den nuvarande processen med järnsmältning med masugnar i kombination med koksgasanläggningar upphör, förklarar Tata Steel.

– Vi är nöjda med rekommendationerna från Roland Berger-rapporten. Vi arbetar hårt för att börja använda vätgas ännu tidigare än vad som anges i rapporten. Vi ser ambitiösa tidslinjer som har satts. Faktum är att om vi uppnår dem skulle vi föredra att börja använda väte omedelbart. Vi gör redan en hel del förberedande arbete. Till exempel att få inblick i vilka installationer som behövs och hur de passar in på platsen. Och påbörja tillståndsprocessen. På så sätt kan vi också ge ett enormt lyft för utvecklingen av väteekonomin och därmed ytterligare minska påverkan på livsmiljön, säger Hans van den Berg, styrelseordförande på Tata Steel Netherlands i ett meddelande och Cihan Lacin, direktör för FNV Tata Steel tillägger:

– Vi är glada över att slutrapporten bekräftar att Green Steel-rutten är genomförbar. Tata Steel förstod också snabbt att denna väg bäst skulle garantera företagets framtid. Det är nu viktigt att sätta allt på plats för att etablera denna gröna och hållbara väg så snart som möjligt. Detta kan inte göras utan hjälp från regeringen. Vi som FNV uppmanar därför alla intresserade att gå samman och att så snart som möjligt erbjuda klarhet i tidslinjer, tekniska val och effekter på kort och lång sikt. Det är vad Tata Steel och alla företagets anställda såväl som lokala invånare förtjänar.

Nu menar Tata Steel att det är regeringens tur att påskynda de tillståndsförfaranden som krävs, men också när det gäller utformningen av infrastrukturen för vätgas. Mer uppmärksamhet måste ägnas åt att utveckla de lagar och regler som behövs för energiomställningen, skriver de.

På begäran av FNV förs även samtal om ett socialt avtal om grönt stål. 

– Vi vill tillsammans med ledningen ta fram det här kontraktet för att tillvarata medarbetarnas intressen under och efter denna övergång. Eftersom denna stora förändring i produktionsprocessen har en direkt inverkan på arbetet för de anställda på Tata Steel, avslutar Cihan Lacin meddelandet.

Tata Steel är en av Europas stålproducenter med ståltillverkning i Nederländerna och Storbritannien och tillverkningsanläggningar i hela Europa. Tata Steel-gruppen är ett av världens största stålföretag med en årlig råstålkapacitet på 34 miljoner ton. Koncernen omsatte 21,06 miljarder dollar under det räkenskapsår som slutade den 31 mars 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078