Utbildning i skärande bearbetning förnyad
Forskning från Search Consultancy visar att tillverkningsindustrin påverkas mer av brist på kompetent arbetskraft än någon annan bransch – 85 procent av företagen lider brist på utbildad arbetskraft, berättar Sandvik Coromant.
Syftet med anläggningar som Sandvik Coromant-centrum är att göra skillnad och tillhandahålla specialiserad utbildning för tekniker världen över.
Daniel Strandell är global chef för Sandvik Coromant-centrum.
– På våra centrum kan kunder delta i föreläsningar, presentationer och demonstrationer av produktionsmiljön som visar upp Sandvik Coromants produkter och bearbetningstekniker. Företaget var först ut i skärverktygsbranschen med att introducera applikationscenter. För närvarande finns det Sandvik Coromant-centrum i Europa, Nord- och Sydamerika samt Asien, berättar han i ett meddelande.
Men under pandemin tvingade covid-19-restriktionerna många tillverkningsanläggningar att sluta ta emot besök utifrån. En konsekvens av detta är att tekniker i hela branschen har missat mer än 18 månaders viktig utbildning.
– Anläggningar som Sandvik Coromant-centrum är mycket viktiga eftersom de erbjuder tekniker ingående utbildning som företagen sedan får nytta av i den egna verksamheten. Men medan centrumen var stängda för besökare såg Sandvik Coromant ändå till att stötta sina kunder så mycket det gick. Det enda sättet att bibehålla kontakten var att använda sig av internet och företaget höll kontakten genom webbinarium, produktspecifika utbildningssessioner och produktdemonstrationer som hölls live och strömmades som videokonferenser, berättar Daniel Strandell i meddelandet.
Bland de virtuella sessionerna fanns till exempel en serie månatliga kunskapssessioner om solida hårdmetallverktyg som inleddes i januari 2021. Online-sessionerna omfattar kritiska områden inom skärande bearbetning, från borrning och fräsning till mer specifika områden som bearbetning av aluminium för komponenter till fordonsindustrin och bearbetning av kompositmaterial – allt med syftet att sprida viktig applikationskunskap till dem som inte kan genomgå utbildningar på plats.
– Men det finns gränser för vad som går att åstadkomma virtuellt. Företag, framförallt inom tillverkning, måste anordna fysiska möten för att kunna fortbilda. Och de ska inte bara fokusera på den befintliga arbetsstyrkan, menar Daniel Strandell och avslutar meddelandet:
– Även om online-resurser är en bra lösning kan man på anläggningar som Sandvik Coromant-centrumen låta besökarna uppleva en riktig produktionsmiljö vilket är en mycket uppskattad utbildningsmetod. När vi ser tillbaka på hur de senaste 18 månaderna har påverkat maskinteknikkunskaperna är det tydligt att kompetensglappet har vuxit. När vi ser framåt kommer möjligheten att erbjuda en blandning av virtuell utbildning och utbildning på plats till både nykläckta och erfarna tekniker att vara nyckeln till att skapa en kompetent personalstyrka.