Gjuteriföretag – se hit
Utbildningen till gjuterioperatörer ska ha två olika inriktningar: pressgjutning av aluminium och sandgjutning av järn och stål.
Men för att få starta utbildningen krävs att minst tio företag inom varje inriktning intygar att behovet finns och att de kommer bidra på något sätt till utbildningen.
Vi hör med Conny Gustavsson som är forsknings- och affärsutvecklare inom Material och produktion på avdelning Tillverkningsprocesser på Rise.
Hur har ni kommit fram till de olika inriktningarna?
Conny Gustavsson berättar för Metal supply att det finns flera anledningar och han nämner några:
– Gjuteribranschen är i snabb förändring där dels övergången från fossildrivna fordon till elektriska drivlinor innebär helt nya produkter, dels att kraven på en hållbar produktion innebär att gamla råvaror, förnödenheter och gjutmetoder förändras – allt för en mer hållbar produktion – allt detta ställer krav på ny kompetens.
– Produktionen blir alltmer automatiserad vilket också leder till behov av kompetensutveckling.
– När det gäller pressgjutning av aluminium så ser vi dels att efterfrågan på denna typ av komponenter ökar generellt, dels att kraven på komponenterna ökar i takt med att man bland annat vill minska vikten hos slutprodukten. Sammantaget innebär detta att det finns behov av fler operatörer samt att operatören måste behärska alltmer avancerade pressgjutmaskiner och kringutrustning.
Vad krävs av dem som vill söka?
– En teknisk grundutbildning är förstås alltid bra, men till den här typen av kortare Yh-utbildningar kan vi även anta deltagare på andra meriter som yrkeserfarenhet och ett rekommendationsbrev från sin arbetsgivare, vilket då sammantaget bedöms utgöra tillräcklig reell kompetens för att få delta.
Hur ska utbildningen läggas upp?
– Den kommer att omfatta totalt cirka fyra veckor och genomförs på kvartsfart och i huvudsak på distans, vilket innebär cirka tio timmars studier per vecka. Dessa tio timmar fördelas på två föreläsningar á cirka två timmar och cirka sex timmar självstudier/övningar. Vi kommer också ha två gemensamma samlingar, en i början och en i slutet, förhoppningsvis i kombination med något studiebesök. Utbildningen avslutas med ett Kunskapstest som vid godkänt resultat innebär att man får ett Utbildningsbevis omfattande 20 Yh-poäng.
När hoppas ni att kunna dra igång utbildningen?
– Om allt går som planerat så startar utbildningen i slutet av 2022 eller i början av 2023.
Hur gör man som företag om man vill vara med på tåget?
– Det gör man enklast genom att svara på den enkät som berörda gjuterier får från oss nu i dagarna. I enkäten ska de beskriva sina kompetensbehov, sitt engagemang i utbildningen och bedöma hur många platser de vill utnyttja de närmsta 1 till 3 åren.
Och han tillägger:
– Har man några frågor är man varmt välkommen att kontakta mig.