Det gäller om regeringen prövar H2 Green Steel
Naturvårdsverket bedömer nämligen att det finns risk för stor miljöpåverkan från det nya stålverket.
Den planerade verksamheten innebär miljömässigt nytänkande men har samtidigt en omfattande stålproduktion, i en storleksordning som motsvarar den sammanlagda stålproduktionen vid alla nuvarande stålverk i Sverige. I och med verksamhetens omfattning kan produktionen komma att medföra stora utsläpp till luft. Anläggningen kommer även att förbruka stora mängder energi och råvaror.
För Naturvårdsverket skriver att de är skyldiga att underrätta regeringen när en verksamhet kan få betydande inverkan på människors hälsa och miljön. Men det innebär inte att Naturvårdsverket tagit ställning i sak. Det är på grund av anläggningens storlek den riskerar få regional påverkan på miljön, skriver myndigheten.
Nu är det upp till regeringen om de vill besluta om tillstånd eller om de låter domstolen behålla frågan om tillstånd.
Vad blir skillnaden för H2 Green Steel om regeringen tar sig an ärendet eller om de låter frågan avgöras i domstol?
Liisa Seim Sehr är miljöjurist på Natruvårdsverket och hjälper oss reda ut begreppen.
– Underrättelsen innebär att regeringen får information om att tillståndsprövning av den planerade verksamheten pågår. Regeringen avgör sedan om den ska förbehålla sig att pröva tillåtligheten eller inte, berättar Liisa Seim Sehr för Metal supply.
Hon delar in det som generellt gäller i två delar – processuellt och materiellt.
Om processuellt förklarar hon:
– Om regeringen förbehåller sig prövningen av tillåtligheten sker det som ett led i tillståndsprövningen. Regeringen ska i så fall underrätta mark- och miljödomstolen om förbehållet. Mark- och miljödomstolen bereder ärendet vidare, men istället för att meddela dom avger domstolen ett yttrande till regeringen över omständigheter som har betydelse för tillåtlighetsfrågan (21 kap. 7 § miljöbalken). Efter att regeringen har tagit ställning till om verksamheten kan tillåtas kan domstolen pröva frågor som återstår – bland annat. vilka ytterligare villkor som ska gälla för verksamheten. Om regeringen väljer att inte ta till sig ärendet fortsätter handläggningen i mark- och miljödomstolen och domstolen avgör frågan om tillstånd i en dom.
Om materiellt förklarar hon:
– Samma miljökrav gäller vid regeringens prövning som vid annan prövning enligt miljöbalken, men regeringen får – till skillnad från domstolen tillåta en verksamhet som annars inte skulle får bedrivas enligt den så kallade stoppregeln.
– Stoppregeln innebär sammanfattningsvis att om en verksamhet eller åtgärd befaras föranleda skada eller olägenhet av väsentlig betydelse för människors hälsa eller miljön, trots att skyddsåtgärder och försiktighetsmått vidtas, får verksamheten bedrivas bara om regeringen finner att det finns särskilda skäl. Det kan exempelvis vara fallet om verksamhetsutövaren kan visa att verksamheten medför så stora fördelar från allmän och enskild synpunkt att de klart överväger skadan.