23948sdkhjf

70,7 miljoner till litiumräddning

Energimyndigheten har beviljat Stena Recycling i Stena Metallkoncernen 70,7 miljoner kronor i stöd för att investera i en batteriåtervinningsanläggning. Anläggningen, med lokalisering i Halmstad, ska bidra till klimateffektiv återvinning av uttjänta och litiumjonbatterier.

Energimyndigheten berättar att det endast finns ett fåtal återvinningsanläggningar för litiumjonbatterier från hybrider och elbilar i Europa. Vid dessa anläggningar tillämpas så kallade pyrolösningar – smältugnar med stora utsläpp av koldioxid till följd.

I den här satsningen ska Stena Recycling starta en ny verksamhet i anslutning till sitt battericenter i Halmstad med syfte att i högre grad kunna återvinna litiumjonbatterier med ny teknik. Projektet ska bidra till att minska batteriåtervinningens direkta klimatpåverkan genom effektivare återvinning.

– Elektrifieringen är en avgörande pusselbit i arbetet för ett fossilfritt samhälle där batterier kommer att vara en central del i det framtida energisystemet. Detta viktiga projekt innebär att vi kan skapa en batterivärdekedja som är hållbar och cirkulär från miljö- och klimatsmart produktion till återvinning så vi inte bara flyttar utsläppen från en verksamhet till en annan, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén i ett meddelande.

Vad är det då för ny teknik?

Energimyndigheten förklarar:

I korthet bygger tekniken på att batterier mals ner i en syrefri miljö. Därefter följer en avancerad process för att separera de olika fraktionerna i syfte att återvinna värdefulla metaller. Ur den så kallade blackmassen som är en av fraktionerna från batterier utvinns i nästa steg bland annat nickel, kobolt och litium. Potentialen till minskade koldioxidutsläpp med införandet av denna nya teknik uppskattas vara minst 25 000 ton per år.

–- Vi är väldigt glada över att Energimyndigheten har beviljat vår ansökan och ser det som viktigt och naturligt att vara med och bidra till att sluta kretsloppet för värdefulla material som finns i batterierna. Vi introducerar en avancerad teknik och det är spännande att vi nu bryter ny mark och sätter standarden inom batteriåtervinning. Målet är att vi ska ha anläggningen i drift under första kvartalet 2023, säger Fredrik Pettersson, vd för Stena Recycling Sverige i meddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093