Hur påverkas svensk stålindustri av kriget?
– Sverige har inte en jättestor handel med Ukraina och Ryssland på stålsidan, säger Mathias Ternell och delar in sitt svar först och främst i tre delar.
– Om man ser på Sveriges handel med Ryssland och Ukraina så utgör exporten till Ryssland en väldigt liten del av den totala exporten, berättar han.
– Exporten till Ryssland ligger på någon procent och exporten till Ukraina ligger på någon tiondels procent. Det är ganska lite, tillägger han.
Men sedan har vi ju det här med insatsvaror.
– Det kan också beröra dem som köper insatsvaror från Ryssland och Ukraina. Exempelvis rostfria producenter som köper nickel och andra legeringsvaror för att de behöver det i sin produktion. För dem kan det slå väldigt olika.
Men Jernkonotret har inte fått in några tecken på oro.
– Hälsan brukar tiga still. Det kan tyda på att det finns alternativ till att köpa in från annat håll istället.
Men den tredje biten gör att det skulle kunna bli en katten på råttan-effekt.
– Den tredje biten i det som pågår är att priserna på energi, olja och gas som riskerar att stiga. Ryssland är en viktig energileverantör till delar av Europa – särskilt Tyskland och Italien. Om den biten begränsas med hjälp av sanktioner så ser man ganska tydligt att vi kommer att få stigande energipriser. Det i sin tur kommer att generera stigande inflation och det kan väl i sin tur ge högre räntor, säger han och sammanfattar:
– Det som kan hända är att det blir begränsningar i utbudet av energi. Det blir dyrare energi. Det är klart att stiger priset på energi kommer priset på att tillverka stål också att öka. Och stiger priset på insatsvaror så ökar det också men vi vet inte hur stor betydelse det skulle få. Om det blir stora prishöjningar på nickel på grund av detta - det kanske finns andra ställen att ta nickel ifrån.
Just detta är något Sveriges geologiska undersökning, SGU har koll på. Var de olika metallerna finns lagrade i jordskorpan.
De har precis lagt ut en karta på sin hemsida över var kritiska råmaterial produceras i världen.
De skriver att tillgången på dessa råvaror är kritisk för Europa då de till stor del importeras från länder inblandade i konflikter. Exempelvis kommer nickel från Ryssland.
– Det är en strategi EU talat om att bli mer självförsörjande på metaller och mineral så man inte är i händerna på några få länder, avslutar Mathias Ternell.