LKAB ökar takten och nivån på koldioxidfri järnsvamp
Prospekteringen med kraftigt växande mineraltillgångar innebär att planen för framtida produktion av järnsvamp utvidgas till 24,4 miljoner ton före 2050. Nivån ska möjliggöra för minskade koldioxidutsläpp hos globala kunder i stålindustrin motsvarande närmare hela Sveriges nuvarande utsläpp av växthusgaser.
– Klimatet kan inte vänta och efterfrågan på råvaran för att kunna producera fossilfritt stål är redan här, innan vi ens är ute på marknaden. Vi accelererar och expanderar nu planerna för den framtida produktionen av järnsvamp framställd med vätgas, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB i ett meddelande.
I mars 2022 kunde LKAB redovisa kraftigt ökade mineralreserver och mineraltillgångar. Det handlar om fyndigheter på cirka 4 miljarder ton, vilket ska möjliggöra fortsatt produktion långt bortom år 2060. LKABs kända mineralreserver- och tillgångar idag är därmed dubbelt så stora som allt som hittills brutits under bolagets 130-åriga historia.
LKAB planerar nu för en snabb industrialisering av Hybritteknologin för omställningen av produktionen i Malmberget/Gällivare som är starkt integrerad med SSAB. Planen är att synkronisera omställningen med SSABs planerade omställning och till i början av 2030-talet ha ställt om hela produktionen där av pellets till järnsvamp, uppgående till cirka 5,4 miljoner ton.
– Hela värdekedjan måste ställas om och gå i takt. Hybritteknologin som vi tagit fram tillsammans med SSAB och Vattenfall ska industrialiseras med start i Gällivare, där det första verket ska stå klart 2026. Den kapacitetsökning som LKAB nu planerar för innebär motsvarande tre sådana anläggningar till i Malmberget/Gällivare inom loppet av bara några år efter att den första Hybritanläggningen tagits i drift, säger Jan Moström i meddelandet och tillägger:
– Det vi har påbörjat är i klass med den industri- och teknikutveckling som skedde under efterkrigsåren och som kulminerade med månlandningen. Utöver brådskan för klimatet, så påverkar även det nya världspolitiska läget behovet av att vi växlar upp takten.
När hela omställningen är genomförd, med ökad produktion, runt år 2050 är målet att LKAB ska producera 24,4 miljoner ton järnsvamp per år, med noll utsläpp av koldioxid. Satsningen på att gå från pellets till järnsvamp innebär även att värdet på produkten ökar avsevärt.
– Det här är en expansion som med dagens marknadspriser skulle tredubbla LKABs omsättning. Genom att bygga ut produktionen av järnsvamp ökar vi värdet på LKABs och därmed svenska folkets mineralreserver och tillgångar och skapar växande exportvärden, men framför allt gör vi en enorm insats för klimatet, avslutar Jan Moström meddelandet.