Svetsar bäst tillsammans
– Vi vill arbeta tillsammans med er som kunder i projekt därför att vi tror det blir väldigt bra. Vi kan stålet och ni kan applikationerna, sa Anders Ohlsson inledningsvis.
Han kom direkt in på att det finns väldigt många olika sorters stål. Och SSAB har väldigt många stålsorter. Det är där det börjar, att välja stålsort tillsammans menade han.
– När man väl har valt stålsort och ska in på svetssidan, ja då är det ju vilken svetsprocess man ska ha. Hur ska man sätta upp sin procedur för att det ska passa just mig och mina applikationer. Svetsning är grymt brett, sa han och fortsatte:
– För att vi ska kunna hjälpa er kunder måste vi försöka förklara vad vi har för rekommendationer på våra material vad gäller svetsning och då talar man ofta om sträckenergi. Det är egentligen ett sätt att försöka kvantifiera hur mycket värme och energi man trycker in i stålet. Det kommer påverka materialet runtomkring. I princip sätter man in de parametrarna ström, spänning och hur fort man kör med svetsen. Då får man ut energi per millimeter.
Hur är det då att svetsa fossilfria stål?
– SSABs mål är att när en kund byter från dagens stål till framtidens fossilfria stål ska man inte märka någon skillnad. Det ska bete sig på samma sätt vad gäller egenskaper, svetsning och formning och så vidare, förklarade han.
Väderbeständiga stål, hur är det att svetsa dem?
– Det är egentligen standardstål, man har i lite legeringar och de påverkar inte svetsbarheten. Men de påverkar hur ytan korroderar. Det är ofta ytan och färgen man vill åt. Här vill man inte att en svets ska avvika i färg.
Han menade att det finns några alternativ men att det utgår från vilka behov man har och hur långt man är villig att gå.
– Vi har jättemånga stålsorter. Vi kan stålsorterna. Ni kan er applikation. Tillsammans brukar vi få ihop något som är riktigt bra, summerade Anders Ohlsson.