23948sdkhjf

Trots positiv tro på Norrbotten är svenskens flyttvilja dit negativ

En ny undersökning som LKAB låtit Novus genomföra visar att trots en stark framtidstro på Norrbotten, är svenskarnas vilja att flytta dit oförändrad. Knappt var tredje svensk kan tänka sig eller överväga en flytt norrut.

Undersökningsföretaget Novus genomförde undersökningen bland 1000 svenskar kring deras syn på att ta flyttlasset till Norrbotten. Trots en mer positiv bild av framtiden i landets norra delar, var det inte mer än cirka 30 procent villiga att flytta. Störst var viljan bland de unga. Detta framgår i ett pressmeddelande.

Enligt en uppskattning från Norrbottens handelskammare planeras över 1000 miljarder kronor att investeras i fossilfritt järn och stål, batterier till elbilar, vindkraft och gröna serverhallar under de närmsta åren i norra Sverige.

I den gröna omställningen avser också LKAB själva investera runt 400 miljarder de kommande 25 åren. Investeringen ska bidra till att skifta produktionen till koldioxidfri järnsvamp och utvinning av kritiska jordartsmetaller och fosfor till mineralgödsel ur dagens biprodukter från järnmalmsproduktionen. Omställningen ska leda till sänkta utsläpp inom stålindustrin – motsvarande det årliga utsläppet av hela Sveriges växthusgaser.

Den stora gröna satsningen i Norrbotten gör att Regeringens särskilde samordnare Peter Larsson spår en befolkningsökning på cirka 100 000 under perioden.

Maria Reinholdsson är HR-direktör på LKAB och kommenterar i ett pressmeddelande vilka utmaningar som finns med den gröna omställningen i norr.

–  Kompetensfrågan är kanske den enskilt största utmaningen för den pågående gröna omställningen i norra Sverige. Här kommer under kommande år att skapas tiotusentals nya arbeten. Vår förmåga att få folk att flytta hit till de jobben är helt avgörande för oss, för regionen och för Sveriges framtida utveckling.

Hon fortsätter:

– Omställningen innebär en rad utmaningar som handlar om att utveckla ny teknik, säkra nödvändiga tillstånd och att driva en hållbar verksamhet. Men kompetensutmaningen är en av de knivigaste. Konkurrensen är hård, och för att lyckas locka hit människor så måste vi jobba tillsammans och dra åt samma håll inom regionen. Vi måste kunna visa att vi inte bara kan erbjuda jobb utan även bra bostäder, infrastruktur, service och kultur i trygga och attraktiva samhällen. Möjligheten till ett bra liv, helt enkelt, säger Maria Reinholdsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11