Får inte dumpa 285 000 kubikmeter giftig lera i havet
Totalt handlar det om drygt 13 miljoner kubikmeter lera som behöver grävas upp. Den stora majoriteten av leran är inte påverkade av mänskliga aktiviteter och är helt ”ren”. Men två procent av leran, det vill säga 285 000 kubikmeter, är förorenad med koppar, kvicksilver och tributyltenn (TBT).
Peter Ronelöv Olsson är ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation. Han är glad över att Mark- och miljödomstolen sagt nej till de giftiga lermassorna.
– Jag är fruktansvärt jävla nöjd! Men om Göteborgs hamn överklagar domen så visar det vilka miljöskurkar de är, säger Peter Ronelöv Olsson till SVT Nyheter.
Göteborgs hamn och Sjöfartsverket har alltså fått nej till att dumpa de förorenade lermassorna, men det gäller inte den ”rena” leran. Anledningen till det är att hamnen ska ha möjlighet att ta emot fullastade och större containerfartyg.
– Jag tycker det är helt fel att dumpa muddermassor på matproducerande havsbottnar, vare sig det är rena eller giftiga muddermassor det handlar om, säger Peter Ronelöv Olsson till SVT Nyheter.
Men Göteborgs hamn, ser alternativet som det bästa sett ur miljöperspektiv. Kristina Bernstén är delprojektledare på Göteborgs hamn.
– Alla muddermassor planeras att läggas i djuphålor utanför Vinga. Underst i djuphålorna läggs de förorenade sedimenten sen täcks de med mer än tio meter rena lermassor. Vi har gjort omfattande utredningar och bedömt miljöriskerna. Utredningen visar att det här går att göra utan olägenhet för människors hälsa och för havsmiljön.
Källa: SVT Nyheter