23948sdkhjf

Myndigheterna vill säkra brytning av kobolt i Sverige

För att säkra egen produktion av batterimetallerna kobolt, litium och grafit skriver nu SGU, Naturvårdsverket och Energimyndigheten en gemensam regeringsrapport om vikten att skala upp den egna tillförseln av råmaterial.

I nuläget bryts ingen av de strategiska metallerna i Sverige. Men Rönnbäcken i Storuman anses vara den största fyndigheten av kobolt i Sverige.

Anneli Wirtén som är generaldirektör på SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, säger till SVT att det råder brist på råmaterial.

– Den snabba utvecklingen medför bristande tillgång till råmaterial och ett strategiskt oberoende för EU blir allt viktigare utifrån det geopolitiska läget. Vi behöver därför se till att säkra tillgången på de hållbara råmaterial som behövs för batteritillverkningen inom EU.

För att ha chans att nå klimatmålen till 2030, behöver medlemsländerna inom EU ha tillgång 18 gånger mer litium och fem gånger mer kobolt, vilket prognoser från EU visar.

Förekomsten av grafit finns på flera platser runt om i Norden, men litium är desto ovanligare. Kobolt har hittats i Västerbotten och Rönnbäcken är mest intressant, enligt Erika Ingvald, enhetschef på SGU.

– Rönnbäcken är den största fyndigheten och skulle ge mest kobolt. Om gruvföretagen ska vilja bryta så vill de ha fyndigheter som innehåller så mycket kobolt som möjligt per ton sten, säger hon till SVT.

Men huruvida det blir en gruva utanför Tärnaby eller inte, är fortfarande oklart. Motstånd finns bland annat hos lokalbefolkningen och från FN:s håll. Det väntas också ett betydande arbete för att lämna in miljötillståndsansökan med långa processer och besked som inte går att förutse, menar Erika Ingvald och gruvbranschen i stort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.103