LKAB satsar 400 miljoner på sällsynta jordartsmetaller
REEtec har utvecklat en teknik för separation av sällsynta jordartselement – en teknik som kan komma att utmana Kinas dominans på området.
Den gröna omställningen är beroende av sällsynta jordartsmetaller, men Europa är beroende av import av kritiska mineraler, främst från Kina. Det har gjort att EU utlyst en strategi för kritiska råmaterial för att göra Europa mer självständigt i frågan.
Detta har fått LKAB och REEtec att samarbeta. Deras gemensamma arbete blir också starten på något nytt för Europa. Fabriken ska vara klar under andra halvåret 2024 och ytterligare en fabrik planeras till 2026 som ska förädla material från LKAB som ska vara tillgängligt från 2027.
John Andersen är styrelseordföränade i REETec och koncernchef för Scatec Innovation AS. Han säger i pressmeddelandet att det faktum att LKAB går in som huvudägare är ett tecken på en lyckad teknik.
─ REEtec är nu väl positionerat för att bli en ledande europeisk REE-aktör.
I REEtec-processen kombineras hög effektivitet och konkurrenskraftig kostnad med 90 procent lägre koldioxidutsläpp. Majoriteten av alla förbrukningsvaror i processen återvinns och återanvänds. Elförbrukningen baserar också på 100 procent vattenkraft. Tekniken möjliggör produktion av högkvalitativa produkter med mindre klimatpåverkan än någon tidigare metod för sällsynta jordartsmetaller.
LKAB är sedan 80-talet engagerade inom mineralindustrin och producerar och förädlar mer än 30 mineraler och cirka 30 procent av dessa är sekundära produkter. Ambitionen är en central del i deras strategi för framtiden men det finns också ett ökat fokus på kritiska råmaterial. Från dagens gruvavfall vill man använda fossilfri teknik för att utvinna och förädla jordartsmetaller och fosfor till mineralgödsel.
Processen hos LKAB utvinner jordartsmetaller till ett koncentrat innehållande en mix av samtliga jordartselement och behöver separeras för att bli till metaller.
─ Värdet på produkterna ökar med varje förädlingssteg. Att vi dessutom bryter beroendet av Kina för detta förädlingssteg gör att de cirkulära produkter vi kommer erbjuda till marknaden är verkligt hållbart producerade. Att vi blir huvudägare i REEtec är därmed en naturlig förlängning av vår värdekedja och passande del i vår strategi, säger Leif Boström är direktör för Affärsområde Specialprodukter inom LKAB i pressmeddelandet.
LKAB har investerat 400 miljoner i REEtec:s första fabrik och blir därmed största ägare.