23948sdkhjf

Höstens konkurser – högsta antalet på 10 år

Enligt statistik från UC har antalet konkurser i Sverige under halvan av 2022 varit de högsta på tio år. Bidragande faktorer är bland annat elpriserna, kriget och inflationen.

Ett rekordlåg antal konkurser 2021 smittade inte av sig på 2022. Tvärtom. Det totala antalet konkurser under 2022 ökade med 5 procent i jämförelse med 2021, visar UC:s sammanställning. 

Ser man till december ökade konkurserna med 17 procent och under det senaste halvåret låg ökningen på 22 procent, jämfört med samma period i fjol. Det är det högsta antalet konkurser på 10 år. Det framgår i ett pressmeddelande från UC.

Johanna Blomé är ekonom på UC. Hon menar att det inför 2022 fanns en hög optimism, framför allt sett till de rekordlåga konkursantalet året innan samt att pandemirestriktionerna avlägsnades.

– En ljus framtid spåddes för Sveriges entreprenörer och småföretagare. Men dessvärre bjöd året istället på en rad otrevliga överraskningar som drabbade både svensk och global ekonomi. De marknadsmässiga kontrasterna mellan de första månaderna under 2022 och där vi står idag är stora - vilket vi direkt ser avspeglat i UCs statistik med ökat antal konkurser och lägre antal nystartade bolag. Resulterar detta i en uppsägningsvåg och att energistödet för företag dessutom helt uteblir under vintern så riskerar svenska företag att få det ännu tuffare.

Omvärldsfaktorerna som fått stora effekter under det gångna året, kommer fortsätta att påverka 2023.

– Många företag går ett tufft 2023 tillmötes. Inte minst mindre företag kan drabbas av motgångar i likviditeten till följd av ökade el- och inköpskostnader samt räntor. Nu när vi sitter med facit i hand tyder det mesta på att det här bara är början - även ökade och mer långsiktiga effekter från kriget i Ukraina är att vänta. 

Hon fortsätter:

– Många experter är också förvånande över att en sådan bredd av branscher och företag drabbats. Det ljus i mörkret som vi trots allt kan se är att svenska exportbolag gynnas av kronans låga värde, och för de företag som är snabbföränderliga och anpassningsbara väntar nya möjligheter precis som under pandemin. Regeringens besked om utökat skatteanstånd är också positivt för många och kommer att underlätta för företag att hantera sin likviditet åtminstone på kort sikt. Men jag har svårt att se att det skulle vända de stora trenderna, risken är stor att konkurserna kommer att fortsatt öka och nystartandet att minska – åtminstone under den första delen av 2023, säger Johanna Blomé avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.108