23948sdkhjf

Konkurserna ökade med 9 procent i oktober

Företagskonkurserna fortsätter alltjämt att öka, dock i en något lugnare takt. I oktober var uppgången 9 procent, och bland annat Stockholms och Skåne län har under månaden drabbats av många konkurser.
Den svaga konjunkturen har en tydlig påverkan på de allra flesta branscher, och inte minst byggindustrin, transportsektorn och partihandeln är hårt drabbade. Men trots att konkurserna har ökat stadigt under året visar UC:s statistik att de allra flesta aktiebolag har ekonomiska reserver att ta till vid behov.

Ökning av antalet konkurser
Antalet företagskonkurser uppgick under oktober till 589. Det innebär en ökning med 9 procent jämfört med samma månad 2011. Hittills i år är uppgången 11 procent. Konkursökningarna är med några undantag riksomfattande och i stort sett är samtliga större branscher drabbade. Som mest ökar konkurserna i transportsektorn, partihandeln och bland byggföretag.

– Situationen är självklart allvarlig, och de konjunkturprognoser vi ser just nu är överlag rätt dystra. De företag som har lönsamhetsproblem - framför allt mindre och medelstora företag - möter dessutom tuffa villkor hos kreditgivarna för att kunna ordna sin finansiering. Samtidigt visar informationen i UC:s databas att de flesta svenska aktiebolag har muskler nog att klara även en utdragen lågkonjunktur, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC i ett pressmeddelande.

Väl rustade
UC har tittat närmare på företagens överlevnadsförmåga, bland annat i form av konsolideringsgraden, som visar storleken på eget kapital och därmed överlevnadsförmågan på lite längre sikt.

– Den samlade bilden ger att de allra flesta svenska aktiebolag ändå är väl rustade för sämre tider och att de hunnit arbeta upp en ekonomisk reserv att ta till vid förlustår. Att konkurserna nu ökar kraftigt beror främst på att många unga företag inte klarar sig. Nystartandet har under de senaste åren – 2012 undantaget – varit rekordstort och när efterfrågan då viker på grund av en försvagad konjunktur, slås många nya verksamheter ut. Detta gäller framför allt i tjänstesektorn, där många nya företag startats upp, säger Roland Sigbladh.

Uppsala hårt drabbat av konkurser
Konkursökningen slår mot de allra flesta län och branscher. Huvudstadsregionen, som under lång tid stretade emot den vikande konjunkturen, har under året haft procentuellt fler konkurser än Skåne och Västra Götaland. Riktigt tungt är det i Uppsala län, där konkurserna har ökat med hela 65 procent hittills i år.

– Inbromsningen i svenskt näringsliv drabbar i stort sett alla län och branscher. I Stockholmsområdet, som även fortsatt är motorn i svensk ekonomi, har man en variation av branscher och sektorer i näringslivet vilket gör regionen mindre utsatt. Detta bör innebära att konkursökningen i Stockholm inte tilltar i kraft ytterligare, säger Roland Sigbladh.

När det gäller branscher har de största konkursuppgångarna under året funnits inom framför allt byggindustrin, transportföretagen, partihandeln och företag som ägnar sig åt bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster.

– Inom byggindustrin, liksom många andra branscher, har den svaga konjunkturen i omvärlden nu fått effekt och antalet varsel har ökat kraftigt efter sommaren.

Svårbedömd utveckling
Pessimistiska företag och konsumenter, fler varsel och konkurser samt en svagare tillväxt än normalt präglar svenskt näringsliv. Till det kommer osäkerheten om utvecklingen i omvärlden, bland annat vad gäller skuldkrisen i euroområdet och vad presidentvalet i USA får för påverkan på den svenska ekonomin.

– Vi ligger nu nära toppnoteringen 2009 när det gäller konkursantal, men det återstår fortfarande att se hur de resterande månaderna utvecklar sig. Och vi kan som sagt också konstatera att de allra flesta svenska aktiebolag ändå mår förhållandevis bra i dessa kristider, avslutar Roland Sigbladh.
Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078