23948sdkhjf

Ner för exporten

För att mäta den aktuella exporttemperaturen har Exportrådet åter låtit intervjua exportcheferna i alla större företag samt ett urval små och medelstora företag. Intervjuerna har genomförts nu i november vilket innebär att resultatet kommer att vara rykande färskt.
Varuexporten minskade de tre första kvartalen med 2 procent i löpande priser. Exportpriserna uppskattas samtidigt ha backat marginellt. Det ser alltså ut som om volymerna för varuexporten har försvagats. För tjänsteexporten har utfallet ännu inte publicerats, men första halvåret visade på en stark ökning på 9 procent i löpande priser. Det visar att företagens investeringar i verksamheter utomlands fortsätter att öka.

- Kronans förstärkning mot euron påbörjades i juni. Efter en topp på 8,20 i augusti fick man en rekyl till nivåer kring 8,60. Samtidigt som kronan var som starkast fick vi ett ras i senaste exportchefsindexmätningen i augusti ned till 48,2. Det återstår att se om index faller tillbaka ytterligare den här gången. I så fall kan man inte skylla på valutan, säger Mauro Gozzo, chefekonom på Exportrådet i ett pressmeddelande.

Indikator för företagens välmående
I Exportchefsindex utgör 50 gränsen mellan uppgång och nedgång. Delindex för förväntningarna på tre månaders sikt var klart under 50 i den senaste mätningen. Det indikerar att index kan komma att falla ytterligare. Av särskilt intresse är också att se om det sker något skifte i hur efterfrågan fördelas mellan världens olika regioner. I förra Exportchefsindex var det en övervikt av företag som räknade med förbättrad efterfrågan från samtliga regioner utanför Europa, även om övervikten var svagare än de närmast föregående mätningarna. Frågorna i Exportchefsindex avser exportförsäljningen och marginaler senaste kvartalet, exportorderstocken och leveranstiderna samt bedömning av marknadstillväxt per region, marginaler och exportförsäljning kommande kvartal.

Respondenter är exportansvariga i 225 företag. Alla stora företag finns med i undersökningen men hälften av respondenterna har en exportförsäljning under 250 miljoner SEK.

- Genom att vi intervjuar ett stort antal företag med exportförsäljning under 250 miljoner kan vi också presentera en indikator för hur det går för små- och medelstora företag, säger Exportrådets chefekonom Mauro Gozzo.

EMI baserar sig på informationen från momsregistret och omfattar därmed såväl varuexport som tjänsteinkomster.

Det är den tjugoförsta mätningen som görs och Exportrådet kan därmed presentera en tidsserie på mer än fem år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062