23948sdkhjf

Nytt 3-årsavtal med 6,8 procent i avtalsvärde

På tisdagen sade IF Metalls förhandlingsdelegationer ja till ett nytt preliminärt avtal. Avtalet är treårigt och gäller fram till och med den 31 mars 2016.
Avtalsvärdet för de tre åren är 6,8 procent, varav på det största avtalsområdet Teknikavtalet 6,2 procent används till löneökningar och resten till delpension. IF Metalls avtalsråd, som är rådgivande till förbundsstyrelsen, kommer att behandla avtalsförslaget den 11 april. För övriga avtalsområden skiljer sig fördelningen mellan löneökningarnas storlek och avsättning till olika arbetstidslösningar, men avtalsvärdet är detsamma 6,8 procent.

Räknat på det största avtalet Teknikavtalet med en snittlön på cirka 25 000 kronor ökar lönerna i genomsnitt med 1 550 kronor. På avtalsområdet med lägst genomsnittsförtjänst, Teko-industrierna, ökar lönerna i genomsnitt med 483, 516 och 588 kronor för respektive avtalsår, dvs. totalt 1 587 kronor.

Viktiga steg för jämställdhetsarbetet
- Avtalen ger rimliga förutsättningar för reallöneökningar och uppfyller industrins lönenormerande roll. Ett längre avtal är bra för Sverige, för svensk industri och för industriarbetarna. Det ger stabilitet och möjliggjorde att vi fick framgångar både för arbetstidsfrågan och föräldraförsäkringen, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe i ett pressmeddelande från IF Metall.

- Jag är särskilt glad över att frågan om föräldraförsäkring fick sin lösning. Det är mycket viktigt för jämställdhetsarbetet. I många familjer tjänar kvinnan mindre än mannen. Genom att det blir kostnadsneutralt vilken part som stannar hemma med barnen kommer kvinnor att snabbare kunna komma tillbaka till arbetsplatsen och få en bättre löneutveckling, säger Anders Ferbe.

- De olika lösningar som är gjorda på arbetstidens område kommer att öka människors trygghet och frihet. Exempelvis kommer järnbruksarbetaren i högre grad kunna undvika att bli varslad och verkstadsarbetaren kan på sikt gå i delpension från 60 års ålder eller välja att jobba längre men på deltid, säger Anders Ferbe.

- Utöver våra egna krav på reallöneökningar, föräldralön och arbetstidsförkortningar är det en betydelsefull framgång att arbetsgivarnas krav om full dispositivitet har kunna avvisats. Arbetsgivarnas krav skulle inneburit att många arbetsplatser inte skulle fått några löneökningar alls, säger Anders Ferbe.

Arbetstidsavtal
På exempelvis Teknikavtalets område har en möjlighet till delpension från 60 år införts. Under avtalsperioden avsätts 1,5 procent för att bygga upp kapital till en kommande delpension. Årets avtal är en början, flera avsättningar behövs i kommande avtalsrörelser för att nå full effekt.

På Stål- och metallavtalets område finns redan avsättning till delpension. I stället har överenskommelse träffats om Trygghet och flexibilitet. I korthet innebär det att arbetstiden till viss del kan variera efter orderingång genom avsättningar till arbetstidskonton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062