23948sdkhjf

Första 3D-printade komponenten i fossilfritt stålpulver för skogsmaskiner

HT Laser har 3D-printat världens första komponent i fossilfritt material som lämpar sig till skogsmaskiner. I detta fall ska den passa som en ingående detalj i Ponsses skogsmaskiner.

Stålpulvret, som produceras utan koldioxidutsläpp, är tillverkat av SSAB och är det första fossilfria stålpulvret i världen som lämpar sig för pulverbäddsmetoden. 

SSAB använder fossilfritt stål som råmaterial och har full kontroll över pulverproduktionsprocessen, så kallad gasatomering, vilket säkerställer högsta kvalitet och rätt pulverstorlekar till sina partners.

Sanna Teiskonen, HT Lasers affärschef för 3D-metallutskrifter, berättar i ett pressmeddelande att HT Laser har ett långsiktigt samarbete med SSAB och  Ponsse.

– Vi har förmånen att samarbeta med de mest progressiva aktörerna i världen inom stålproduktion och skogsmaskintillverkning. Världens ledande aktörer inom sina respektive områden behöver hela leveranskedjans insatser och vi har tillsammans ansvar genom hela värdekedjan för en hållbar utveckling.

Även Tiina Haapalainen, Procurement Manager, NPD på Ponsse, berättar om samarbetet och Ponsses miljöarbete.

– HT Laser har gjort ett betydande genombrott genom att 3D-printa den första komponenten som lämpar sig för en skogsmaskin i fossilfritt material. Det är bra att fortsätta koncepttestningen av nya framtida material och tillverkningstekniker som alternativ för skogsmaskinsdelar och att testa miljövänliga komponenter i Ponsses skogsmaskiner.

Hon fortsätter:

– Vi på Ponsse har åtagit oss att gradvis byta till fossilfritt stål i vår produktion från 2026, och för fabriken i Vieremä är vårt mål att vara koldioxidneutrala 2025. Vi vill vara en föregångare som leverantör av skogsmaskiner baserat på hållbart skogsbruk. För att lyckas med detta behöver hela vårt nätverk av leverantörer delta i aktiviteter i enlighet med hållbar utveckling.

År 2017 började HT Laser att 3D-printa i metall. Fördelarna med metallutskrifter är bland annat att man kan använda mindre material och miljöbelastningen blir lägre, jämfört med traditionell tillverkning av detaljer. Här medför SSAB:s material en helt ny hållbarhetsnivå vid design av detaljer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078