23948sdkhjf

Stark kritik riktas mot Sveriges dyra satsningar på grönt stål

Sveriges gröna stålsatsningar i norr kan på många sätt beskrivas som en succé, men de finns de som tvivlar starkt på mångmiljardsatsningarna.

Det skriver SVT som tagit del av en forskningsrapport, finansierad av det privata näringslivet. Där menar man att de nya teknikerna snart kan vara daterade.

Runt om i världen utvecklas just nu flera andra metoder för att framställa fossilfritt stål, än den som de svenska satsningarna bygger på. Skulle de metoderna visa sig lyckade, kan de helt underminera de dyra svenska teknikerna, där Hybrit och H2 Green Steel räknas in.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi på IFN och projektledare för granskningen, menar att de svenska alternativen då kommer att bli "en helt misslyckad investering och en enorm kapitalförstöring".

I rapporten menar man att samhället, utanför malm- och stålbranscherna, kommer att påverkas stort att det energi- och finansieringsbehov som de svenska teknikerna kräver.

Bland annat ska LKAB själva investera mellan 150 och 400 miljarder kronor de kommande 20 åren, men i rapporten ställer man sig frågande till var pengarna ska komma ifrån.

– När pengar är för billiga eller garanterade då tenderar man att bli mindre nogräknade med de investeringar man gör och ta större risker, säger Magnus Henrekson om satsningen.

Utöver pengar handlar det till stor del om all energi som går åt, där endast LKAB kommer att behöva 70TWh el per år, vilket är lika mycket el som halva Sverige använder idag.

Magnus Henrekson menar att detta kommer göra att Sverige får mer instabil och dyrare el. Det kan också slå ut existerande verksamheter i norr.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094