23948sdkhjf

Miljögiftiga fiberbankar kan bli framtida elbilsbatterier

Fiberbankar på havets botten kan utgöra ett miljöproblem. Men inget ont som inte för något gott med sig. Ny forskning visar att det miljögiftiga industriavfallet skulle kunna renas och omvandlas till bland annat batterimetaller.

Massafabriker i Västernorrland har länge släppt ut processvatten i havet, vilket förorenat havsbotten och skapat fiberbanker, skriver tidningen Nordsverige.

På Mittuniversitet pågår just nu forskning på hur fiberbankar kan saneras för att komma till nytta. Bland annat undersöker man hur dessa skulle kunna omvandlas till batterimetaller – en efterfrågan och kommersiellt gångbar produkt.

– Fiberbankarna har alltid diskuterats och stöts och blöts under årtionden. Men det är ingen som har tagit tag i det hela och sagt att de ska plocka upp fiberbankarna och rena dem för att göra någon typ av produkt att sälja. Då kanske man i alla fall får tillbaka lite av pengarna man satsat på att plocka upp dem och göra miljön helt ren, säger Erik Hedenström, professor i organisk kemi vid Mittuniversitetet, till tidningen.

Han menar att fiberbankarna kan användas till många olika ändamål och det faktum att de tas bort från havet är en vinst i sig.

– Nästa steg är att hitta företag, kommuner, länsstyrelser eller regioner att se till att det här blir gjort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078