23948sdkhjf

Kopplingen mellan industriell metallbearbetning och eksem ska undersökas

Skärvätskor som används vid industriell metallbearbetning kan ligga till grund för eksem och hudirritation. Det samma gäller 3D-printing med metallpulver som har flera allergiframkallande egenskaper. Arbetsmiljöforskare vid IVL ska studera hur arbetet med dessa tekniker påverkar exponering och risk för handeksem.

Att personer som arbetar med skärvätskor kan utveckla flera allergier är känt, men man vet ännu inte hur additiv tillverkning med metallpulver har för effekter på huden. Detta ska nu undersökas i ett nytt projekt.

– Vi kommer studera hur huden påverkas vid arbete med skärvätskor och additiv tillverkning inom metallbearbetande industrier, och hur detta påverkar risk för handeksem. Tanken är att vi ska få ny kunskap om hur vi kan minska risken för skadlig exponering och bidra till en säkrare arbetsmiljö, säger Anneli Julander, arbetsmiljöforskare vid IVL, i en kommentar.

Resultatet, menar hon, kommer att ligga till grund för nya säkerhetsrutiner, checklistor och hudvårdsprogram som kan bidra till en arbetsmiljö där personer med kontaktallergi mot metall kan arbeta.

Projektet har fått 4,7 miljoner kronor från AFA Försäkring. 

Om projektet:

Projektet ska undersöka eksem och allergier, exponering, rutiner och skyddsutrustning vid arbete med skärvätskor och 3D-printing på industriföretag. Runt 200 personer kommer att få svara på en enkät, dessutom kommer mätningar av metallhalter på huden att genomföras. Forskarna kommer att samarbeta med företag och branschorganisationer samt forskningskollegor från Karolinska Institutet och Örebro universitet.

Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079