Pilotprojekt ska testa flödesbatterier med organiska molekyler
Under året kommer Rivus Betteries och Bengt Dahlgren att installera organiska flödesbatterier på HSB Living Lab i Göteborg. Det är ett pilotprojekt för att testa ny teknik som baserar sig på organiska molekyler istället för kritiska metaller. Batterierna är uppbyggda av grundämnena kol, väte, kväve, och syre som energibärare istället för kritiska metaller som litium och vanadin.
– Vi vill hitta lösningar för en säker och kostnadseffektiv energiförsörjning och energihantering som går i linje med Parisavtalet. Genom HSB Living Lab kan vi effektivt testa tekniken för första gången i verklig skala, säger Lisa Åkerlund, teknisk chef och projektledare på Rivus Betteries, i ett pressmeddelande.
De organiska batterierna ska nu prövas skarpt när en 10–20 kWh-version installeras i HSB Living Lab, en fastighet som beskrivs som optimal tack vare en forskningsinfrastruktur och sensornätverk. Inom testets ramar ska batterierna analyseras, både för användning på olika sätt, men också för dess klimatpåverkan jämfört med konventionella litiumbatterier.
– Energilagring för el är en viktig fråga för framtidens energisystem och något vi arbetar med i vår verksamhet. Vi är glada att få möjligheten att delta i detta projekt och bidra till utvecklingen av nya hållbara alternativ för energilagring, säger Andreas Fränne, senior konsult på Bengt Dahlgren AB, i en kommentar.
Förhoppningen är också att det går att få ner kostnaderna - med målet att den totala systemkostnaden skulle kunna bli ungefär 30 procent lägre.
– Genom att använda lättillgängliga organiska råmaterial blir vår teknik billigare och grönare ju mer vi skalar upp. Det ger oss även möjligheten att utveckla lokala värdekedjor, säger Lisa Åkerlund på Rivus Batteries.