23948sdkhjf

Kvinnor råder bot på ingenjörsbristen

Att ingenjörsyrket är mansdominerat är förmodligen ingen nyhet. Det är något som Pepp vill förändra. Vi kollar läget med Lisa Hällbrink, vd på företaget.

I det stora hela bryter Pepp stereotyper och skapar förebilder som unga tjejer kan relatera till. Detta dels genom att lyfta individer och berätta om deras resa, men främst genom ett mentorsprogram för gymnasietjejer, där mentorerna är kvinnliga ingenjörsstudenter. 

– Genom fysiska möten, där nyfikenhet och utforskande är i centrum, skapar vi trygga rum där fler unga tjejer får en chans att ta del av ingenjörsyrket och bilda sig en uppfattning om det är för dem eller inte, säger Lisa Hällbrink. 

Lisa Hällbrink menar att det inte bara är det kvinnliga könet som gynnas av en större mångfald bland Sveriges ingenjörer, utan alla.

– Först och främst råder en stor ingenjörsbrist i Sverige och vi behöver bli fler ingenjörer. Allra mest brist råder inom de program som är mest mansdominerade, som data, teknisk fysik och elektroteknik, säger vd:n.

– Vi avmystifierar teknik, vilket gör att fler unga tjejer känner en trygghet och säkerhet i sin relation till teknik. Lisa Hällbrink

Genom att få upp antalet kvinnor inom dessa program kan kompetensgapet minska, särskilt med tanke på att kvinnor i högre utsträckning än män tar sig igenom sina ingenjörsstudier

–  Ingenjörsyrket, och samhället, i stort gynnas av att fler perspektiv bland de som utvecklar framtidens lösningar. Vi får en bredare blick på problemen vi står inför och smartare lösningar, lösningar som ibland till och med kan rädda liv. Ett lysande exempel på detta är att kvinnor har större risk att dö eller allvarligt skadas i trafikolyckor för att alla krocktester har gjorts med manliga krockdockor. Den första kvinnliga krockdockan kom så sent som förra året, säger Lisa Hällbrink. 

Lisa Hällbrink lyfter också vikten av att tillgängliggöra teknik för unga kvinnor. Det är viktigt ur ett demokratiskt perspektiv.

– Vi avmystifierar teknik, vilket gör att fler unga tjejer känner en trygghet och säkerhet i sin relation till teknik. Något som kommer vara viktigt för dem i deras framtida yrkesroller, oavsett om de blir ingenjörer, ekonomer eller undersköterskor, förklarar hon. 

Sist, men inte minst, handlar det enligt henne också om att belysa en potential som finns där hos många. Ingenjörsyrket innebär fantastiska möjligheter. 

– Det är ett spännande yrke som lockar många, bara de får reda på vad det faktiskt innebär, bortom alla stereotyper som råder. Att få fler kvinnliga ingenjörer gör att fler får chansen att leva ut sin fulla potential och hitta en passion de inte visste de hade, säger Lisa Hällbrink.

Idag har Pepp verksamhet på fem olika orter i landet. 

– Vi har satsat på ett ledarskapsprogram för alla våra mentorer och ideellt engagerade. Dessutom skapar vi en långsiktighet i att ha en anställd för första gången någonsin, vilket ger oss möjligheter att påverka ännu fler. 2025 satsar vi vidare på en kontrollerad expansion, fler samarbeten med näringslivet och andra samarbeten som stärker frågan, poängterar hon.

Sist men inte minst, så frågar vi henne: Vad kan företag göra för att skapa förändring?

– Det viktigaste företag kan göra är att tillsätta resurser, i form av tid och pengar, till att arbeta med frågan. Frågan är långsiktig och det måste satsningarna också vara. Internt behöver företag jobba med inkludering och inte enbart rekrytering av större mångfald, säger Lisa Hällbrink och tillägger:

– Externt behöver de se till att stötta de initativ som finns för att säkra kompetensförsörjningen och jämställdheten i branschen. De behöver våga ta hjälp av experter utifrån och kanske rent av samarbeta med andra branschkollegor för att säkra branschens framtid.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.339