Världsnyhet: Nytt mineral upptäckt i Sverige
Efter att ha godkänts av IMA (International Mineralogical Association), det internationella vetenskapliga organ som har hand om mineralsystematik, är det nu officiellt: Ett nytt mineral har upptäckts i Sverige, som är ny för planeten jorden. Det skriver SGU (Sveriges geologiska undersökning) i ett pressmeddelande.
Erik Jonsson, statsgeolog vid SGU och adjungerad professor i mineralogi vid Uppsala universitet, gjorde upptäckten i material som kommer från Långban i västra Bergslagen. Mineralet har döpts till skogbyit efter professor Henrik Skogby vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och den består av zirkonium, magnesium, mangan, syre och kisel som en speciell kemisk förening.
– Komplexa mineraliseringar utgör på sitt sätt naturliga laboratorier. Ett av de mest avancerade av dessa representeras av de olika mineralassociationer som tidigare delvis bröts i Långbangruvan i den värmländska delen av malmprovinsen Bergslagen, säger Erik Jonsson i en kommentar och menar att upptäckten tillför en viktig pusselbit.
– Det är särskilt intressant att se att zirkonium, som normalt anses mycket ”stabilt” och svårmobiliserat under geologiska processer, i detta fall verkar ha varit reaktivt och bildat nya mineral under det att berggrunden påverkades av förhöjda tryck och temperaturer.
Skogbyit har den kemiska formeln Zr(Mg2Mn3+4)SiO12 och tillhör braunitgruppen.
I dag finns det cirka 6000 kända jordiska och utomjordiska material och nya upptäckter är ovanliga. Det efterföljande arbetet med att karakterisera mineralet har gjorts tillsammans med forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, Uppsala universitet och Sapienza-universitetet i Rom.