23948sdkhjf

Nu lanseras 100 procent återvunnet aluminium: "Helt unikt"

Nu rullar Hydro Building Systems ut sin satsning på 100 procent återvunnet aluminium. En världsunik lansering som befäster bolaget som trendsättare, menar vd Johan Strand.

Hydro Building Systems lokaler i Vetlanda (gamla Sapa) har fått splitterny fasad tillverkad av 100 procent återvunnet aluminium. Som ett bildligt statement av den lansering som är på gång.

– Vi tyckte det blev perfekt det här. Byggnaden blev som ett stort showroom som vi kan visa för kunderna. Ena hälften av huset är tillverkad på ett sätt, den andra delen på ett annat, säger Johan Strand, vd för Hydro Building system.

Bolaget som under en längre tid har tillverkat byggprofiler i återvunnet aluminium sänker nu ribban ytterligare, eller höjer den, beroende på hur man ser på saken. Stora investeringar i flera års utvecklingsarbete inom Hydrokoncernen ligger bakom den legering som gör att företaget nu kan gå från 75 procent till 100 procent återvunnet aluminium (Återvunnen från så kallad Post Consumer Scrap, reds. anm).

– Vi har haft möjlighet att göra det ännu bättre – och det här är helt unikt. Vi har än så länge bara levererat aluminiumprofiler till fem byggprojekt på världsbasis och vad vi vet är vi de enda i världen som kan hantera och leverera 100 procent återvunnet aluminium, säger Johan Strand.

Tillverkningsprocessen uppges avge minimala mängder koldioxidutsläpp sett till den genomsnittliga tillverkningen av aluminium i Europa, vilket har bekräftats av en oberoende certifiering av DNV (Det Norske Veritas). Johan Strand sätter gärna det paritet med fler internationella siffror.

– Aluminium som är producerat i Kina har 20 kg Co2 per producerad kilo aluminium. Det globala genomsnittet är 16,7 kg och det som produceras i Europa är 6,7 kg. Men det nya vi har, 100 R, det är bara 0,5 kg. Det är en enorm skillnad och ett byggprojekt kan tjäna in flera hundra ton bara genom att använda rätt aluminiumlegering.

Aluminiumlegeringen går att använda till olika ändamål, men Hydro väljer att börja lansera den inom byggindustrin.

– Helst vill vi ju använda 100 procent återvunnet hela tiden men just nu är det lite utav en bristvara att få tag på tillräckliga mängder använt aluminium. Byggbranschen är en av de skitigaste branscherna så vi vill fokusera först på den.

Vilken efterfrågan förväntar ni er på 100 procent återvunnet aluminium?

–Det är lite dyrare, så det går inte att ha till varje bygge. Men de företag som vill profilera sig som gröna är beredda att betala för sig för att kunna säga ”Vi vill vara med och bidra till att förbättra miljön.”. Det går att göra skillnad och jag tror att fler och fler i byggbranschen inser det.

Men även om potentialen finns gör materialbrist att det inte finns utrymme för en explosionsartad efterfrågan. Återvinningen som i dagsläget sker i Tyskland behöver utvecklas.

– Det är nästa steg. Vi måste se till att vi får tillbaka mer aluminium för just nu räcker det inte. Vi måste få mer cirkularitet, sortera på rätt sätt och optimera processen mer, säger Johan Strand och avslöjar att företaget vill ta hem återvinningen till Vetlanda.

– Vi tittar på hur vi kan göra det lokalt och jag diskuterade nyss med kollegorna vilka begränsningar vi har för att anpassa Sjunnen som ligger i Vetlanda med sitt smältverk. Att sköta återvinningen här hade också inneburit färre transporter och mindre koldioxidutsläpp.

När bolaget började lansera 75 procent återvunnet aluminium var det många som höjde på ögonbrynen – det var en resa som började med motstånd, menar Johan Strand. I dag har han inget emot att kalla sitt företag och sina kollegor för trendsättare.

– Ja, jag tycker att trendsättare är en bra beskrivning på oss för det arbete vi har gjort. När vi började blev vi ifrågasatta men sedan började arkitekter, investerare och fastighetsägare fråga efter det. I dag hör jag från branschen ”Wow, vilket arbete ni har gjort.”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081