Från Elmia: Fyra nyheter i blickfånget
Lasersvetsen – trenden på allas läppar
Salucos lasersvets från Denaliweld fångade många nyfikna blickar när Yuan Lian stod i ett uppbyggt svetsrum och svetsade. Denaliweld är byggd i USA och laserkällan är hämtad ifrån Kina.
–Ja, det här är väldigt nytt och det här är första mässan som vi visar den på, säger säljaren Jesper Persson.
Än så länge är därför försäljningssiffrorna blyga men intresset är stort, intygar Jesper Persson och berättar att många av intressenterna är legotillverkare.
Just lasersvetsar beskrivs om en av branschens hetaste trender just nu.
– Lasersvetsning går väldigt mycket snabbare och är väldigt mycket lättare. Du kan i princip plocka någon från gatan och lära honom svetsa på två veckor - så lätt är det, säger Jesper Persson och berättar vad som urskiljer just Denaliweld lasersvets.
– Alla lasersvetsar som jag vet har en skärfunktion, men det är helt livsfarligt så det har vi plockat bort. Vår lasersvets har också sensorer för automatisk rengöring som gör den unik.
Ett avsticksskär med dubbla funktioner
Zeb Allanson är utvecklaren på svenska Whizcut som står bakom Whiztwin 20, ett avsticksskär med dubbla framåtriktade skäreggar som tagit steget in på marknaden under det gångna året.
– Det är ett tvådelat verktyg. Dels kan man få ett smalare avstick för att spara material och på så sätt spara pengar. Det blir mindre återvinning, och mindre hantering av både spån och stänger – eftersom det blir mindre material vilket också ger en miljövinst. Det är också en social vinst för de anställda, det blir mindre fysiskt arbete, säger Zeb Allansson och förklarar det andra användningssättet:
– Verktyget kan användas för högprestanda också – man kan använda bredare skär för att köra tuffare och på sätt vinna tid istället. Alternativen blir prestandaeffektivitet vs hållbarhet och ekonomi - så vi erbjuder kunderna två olika lösningar i samma verktyg.
Försäljningen har börjat komma igång men det har ännu inte lossnat helt. Många har velat testa och de testerna har gått bra, menar Zeb Allansson.
– De som tänker på ekonomi ser värdet i verktyget. Men metallbearbetningsbranschen tar ofta lite längre tid på sig att ta till sig nya koncept. Har man en fungerande produktion med många maskiner kan det upplevas som ett stort steg att inleda något nytt.
Produktens lillebror Whiztwin 13, som lanserades för fyra år sedan har dock fått ordentligt med spinn och Zeb Allansson menar att det är en tydlig signal från industrin.
– Whiztwin 13 som har haft fyra år på sig har dubblat i omsättning under de två senaste åren, så förhoppningsvis är tankesättet med smalare avstick redan inarbetat.
Utsugsslampaket – för hälsan och ergonomin
I Abicor Binzels monter lyfter säljaren Mats Åberg fram utsugsslampaketet XFume Pro 36.
– Det är dessa paket som ökar mest i försäljning och det har med hälsoaspekten att göra. Det blir hårdare och hårdare miljöregler runt svetsningen eftersom vissa gaser är cancerframkallande, säger Åberg men menar att utvecklarna inte bara tittat på skyddet mot gaserna.
– Utvecklarna har också jobbat mycket med att hitta de minsta och lättaste slangpaketen med utsug som möjligt. Historiskt sett har det funnit lite tyngre paket på marknaden vilket sliter ergonomiskt på svetsaren – de här är mycket lättare och det finns effektivare utsugare, vilket blir mycket mer ergonomiskt.
Ordning och reda på svetsdokumentationen
I Afrys monter lyfts det digitala verktyget Weldward fram. Det är en programvara för svetsdokumentation som också påminner och bevakar när det är dags att signera och förnya dem.
– Vi har utvecklat det här systemet själva så kommer det in önskemål från kunder så kan vi snabbt göra förändringar - det är det som gör det unikt. Vi startade upp för två år sedan, men i höstas fick vi ackreditering för VPQ:er så nu har vi alla ackrediteringar tillgängliga för att verka som tredjepartsorgan., säger Per Händemark, gruppchef för Afrys qualification center.
Denaliweld lasersvets lockade många under Elmia Produktionsmässorna