Maskintillverkaren SMT: "Vi är fulltecknade till 2025"
2020 gjorde tre maskintillverkare på tre olika orter SMT Swedturn, Storebro Machine Tools och SMT Fräsmaskiner slag i saken och gick samman.
–Vi insåg det vansinniga i att vara tre ganska små tillverkande bolag på tre olika orter så 2020 blev det officiellt, säger Johnny Prydz, försäljningschef på SMT.
I dag säger han att bolaget i princip inte har några svenska konkurrenter. När Metal Supply träffar honom står han bredvid en fullt femaxlig universell fräsmaskin, en SMT VHF 380 – en välbeprövad äldre maskin som uppgraderats med en digital drivlina som ökat maskinens precision. Företaget har precis fått sålt ett exemplar men Johnny Prytz kan ännu inte säga vem som är köparen.
–Men det här är en universell fräsmaskin för verktygsmakare. Den är inte gjord för serieproduktion så man kör kanske tio olika jobb i den per dag så den behöver vara så flexibel som möjlig.
Mer än 95 procent av maskinerna som SMT producerar går på export, i Sverige finns det helt enkelt inte kundunderlag nog.
– Jag tror att vi har extremt bra täckning i Sverige. Säljs det åtta maskiner här så har vi 100 procent av marknaden – det finns inte mer behov här.
Det innebär dock inte att SMT har för lite att göra. Tvärtom. På mässan visar man för första gången upp en Swedturn X, den har redan sålts i fem exemplar men det är först nu som företaget har hunnit tillverka en i utställningssyfte. Det är en kraftfull svarv för riktigt tung bearbetning.
– Det är muskler det handlar om här och extrema vridmoment. År 2020 började vi designa en ny serie av den här maskinen, det är många verkstäder som har gamla Swedturnmaskiner som stått och jobbat treskift i 25 år och som fortfarande fungerar - därför vi lite frikort eftersom de redan känner till vår goda kvalitet.
Den geopolitiska situationen och tillväxten inom försvarsindustrin gör dock att SMT:s kunder behöver växla upp och Kenneth Prydz räknar med högt tryck 6-8 år framåt.
– Vi har haft problemet att de som köpt de här maskinerna – de ville ha dem igår. Det är nu det händer och det är nu vi måste försöka hänga med. Vi är tecknade till 2025 och jobbar stenhårt just med att växla upp. Vi har en intern målsättning för hur många maskiner vi vill komma ut med, men som läget är just nu kommer vi få ut allt vi kan bygga inom det närmsta året.
Kenneth Prydz dröjer med svaret vad en Swedturn X kostar, det är inget företaget brukar gå ut med.
– Men den är inget för den lilla legoverkstaden för de kan inte räkna hem den. Vi brukar säga att kostnaden ligger på mellan 4-6 miljoner kronor men då är den tom maskin. Det kan landa på uppemot 11 miljoner men då ingår det en massa extra funktioner och utrustning.
Eftersom efterfrågan är hög och då bolaget flyttade till större lokaler 2022/2023 är det i dag framförallt personalbrist som begränsar tillverkningen.
– Vi söker fortfarande folk. Det är en utmaning att starta en ny maskinfabrik men så här långt har det gått över förväntan. I regionen kring Trollhättan finns det mycket teknisk personal att rekrytera och en extremt viktig bit är eftermarknaden. Ju fler maskiner vi får ut desto mer support behövs, det är prio ett i dag.