23948sdkhjf

Epiroc kammar hem största kontrakt någonsin

Epiroc har vunnit ett betydande kontrakt för att leverera en stor flotta av helt autonom och elektrisk ovanjordsgruvutrustning

Orderkontraktet för utrustningen uppgår till cirka 2,2 miljarder kronor över fem år till Fortescue i Australien. Det är den största orderkontraktet i Epirocs historia. En första del av kontraktet, om cirka 100 miljoner kronor, förväntas bokas under det andra kvartalet 2025.

Fortescue är en teknik-, energi- och metallkoncern baserad i Australien som fokuserar på att påskynda industrins utfasning av fossila bränslen. Företaget, som också är en av världens största järnmalmsproducenter, har beställt en flotta av Epiroc spränghålsborriggar; den kabelelektriska Pit Viper 271 E och den batterielektriska SmartROC D65 BE. Utrustningen kommer att användas vid företagets järnmalmsgruvor i Pilbara-regionen i västra Australien. De förarlösa maskinerna kommer så småningom att drivas helt autonomt, övervakade från Fortescues Integrated Operations Centre i Perth mer än 1 500 kilometer bort. Enligt Fortescue kommer maskinerna att eliminera cirka 35 miljoner liter dieselförbrukning årligen.

Epirocs vd och koncernchef Helena Hedblom och Fortescue Metals vd Dino Otranto höll en kontraktsceremoni vid Fortescues huvudkontor i Perth.

– Fortescue ligger i framkant inom gruvindustrin när det gäller att minska utsläppen från verksamheten och att använda automation för att stärka säkerheten och produktiviteten. Vi är stolta över att stödja dem i detta viktiga arbete, säger Helena Hedblom i en kommentar.

Hon fortsätter:

– Det här är inte bara det största kontraktet vi någonsin fått, utan det är också ett stort steg framåt för vår eldrivna ovanjordsutrustning.

Dino Otranto säger:

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Epiroc för att inkludera den modernaste elektriska gruvutrustningen i vår verksamhet. Den nya flottan av elektriska borriggar kommer omedelbart att minska vårt koldioxidavtryck. När flottan satts i drift kommer den att minska CO₂-utsläppen med över 90 000 ton per år.

Han fortsätter:

– För att minska koldioxidutsläppen siktar vi på att byta ut cirka 800 tunga gruvmaskiner mot nollutsläppsalternativ innan decenniets slut, samt distribuera 2-3 GW förnybar energi och batterilagring runt Pilbara-regionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063