23948sdkhjf

Metallmarknaden fortsatt präglad av global storpolitik

Inflation, kinesisk lagstiftning, fraktförseningar och kommande räntesänkningar är några av de faktorer som har påverkat metallpriserna det senaste halvåret.

Enligt en analys av SGU (Sveriges geologiska undersökning) präglas metallmarknaden fortfarande av geopolitiska faktorer.  Det är samhällsekonomen Carolina Liljenstolpe som summerar vårens prissvängningar med följande resonemang: "I början av april var priset på järnmalm 98,3 dollar per ton, en lägsta nivå de senaste elva månaderna. Priset steg igen mot mitten av april till följd av ökade efterfrågan från kinesiska stålverk. Järnmalmspriset nådde sin högsta nivå den 21 maj efter nyheten om ytterligare statligt stöd för den kinesiska fastighetssektorn och att den Internationella valutafonden (IMF) uppgraderade Kinas årliga BNP-tillväxtprognos till 5 procent för 2024. Mot slutet av andra kvartalet sjönk priset igen på grund av högtidsdagar och en fortsatt svag stålindustri i Kina."

Gällande kopparpriset har beskedet kring statliga stödåtgärder också gett svallvågor, menar Liljenstolpe som menar att den tidvis försämrade tillgången på koncentrat bidrog till spekulativ handel på metallbörsen i London, LME.

"Efterfrågan ökade i USA samtidigt som fraktförseningar från Latinamerika ledde till sjunkande lagernivåer. Den 20 maj nådde kopparpriset 10 800 dollar per ton, vilket var den högsta nivån på flera år. Flera andra basmetaller följde kopparens utveckling."

Vidare pekar analysen på att guldpriset historiska topp den 21 maj, 2427 per uns, sköt i i höjden efter beskedet kom att Irans president Ebrahim Raisis dog i en helikopterkrasch den 20 maj.

– Den geopolitiska instabiliteten med konflikter i Mellanöstern och i Ryssland-Ukraina fortsätter att bidra till ökad efterfrågan på guld. Därtill har spänningarna ökat ytterligare på grund av att USA har höjt tullavgifter på kinesiska varor, säger Carolina Liljenstolpe.

Guld och silverpriserna kopplas till tecken på minskad inflation och kommande räntesänkningar, och platina följer efter guldets utveckling.

"Priset steg över 1 000 dollar per uns i mitten av maj. Palladiumpriset sjönk samtidigt under 900 dollar per uns under delar av andra kvartalet och återigen återspeglas den tudelade efterfrågan. Platina efterfrågas inom fordons-, smyckes- och industriell tillverkning och metallen är viktig inom väteproduktion och bränslecellsteknologier. Palladium används i hög grad i katalysatorer för dieselfordon och där kan den dessutom ersättas av platina.

Analysen i sin helhet går att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.074