23948sdkhjf

Våtmark skyddar å från järn och aluminium

Nyligen påbörjades grävandet av Sveriges första våtmark för att fånga upp järn och aluminium. Detta för Helge ås vatten renare och ekosystemet friskare.

Vid många områden i landet har mark torrlagts för odling – däribland på Kristianstadsslätten. Vid dessa områden pumpas vattnet upp och leds bort i diken. Vattnet innehåller stora mängder järn och aluminium, något som påverkar djur och växter negativt. För att lösa problemet grävs landets första våtmark som ska fånga upp metallerna innan dessa når Helge å.

Våtmarken ska vara två hektar stor. Den ligger vid Fredriksdalsviken på Råbelövs gods marker.


 Genom att skapa en våtmark som fångar upp dessa ämnen skyddar vi Helge å och stärker det lokala ekosystemet. Nu är grävmaskinerna igång med att gräva en två hektar stor pilotvåtmark i Fredriksdalsviken på Råbelövs gods marker.

Projektet leds av Biosfärkontoret och är ett samarbete med Ålakademin, Råbelöf AB, Länsstyrelsen i Skåne, Högskolan i Kristianstad och Hushållningssällskapet med medel från bland andra Region Skåne, Absolut Company och KLF.

Problemet med utflöde av järn från invallningar är sedan tidigare uppmärksammat i Danmark. Här har man erfarenheter av praktiska åtgärder för att minska läckaget. Den nya våtmarken i Fredriksdalsviken är resultatet av ett studiebesök i Danmark.

Media hälsas varmt välkomna att ta del av projektet på plats!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062