23948sdkhjf

Regeringen stuvar om i SGU – generaldirektören får sluta

Generaldirektör Anneli Wirtén ska ersättas – Wirtén ska i stället utreda lagförslag kring handeln med ädelmetaller.

Anneli Wirtén som har verkat som generaldirektör för Sveriges geologiska undersökning sedan 2020 ska ersättas, enligt ett beslut av regeringen. 

– Anneli Wirtén har utfört flera viktiga insatser för SGU, bland annat genom att påbörja ett arbete med att modernisera myndigheten, ett arbete som var nödvändigt för att upprätthålla en säker verksamhet. Med sin kommunikativa förmåga har Anneli Wirtén också gjort myndigheten mer känd i bredare kretsar. Hon har visat på driv och engagemang i sitt arbete. Nu behöver en ny ledning ta vid som kan genomföra det arbetet med nya perspektiv, inte minst i ljuset av det förändrade geopolitiska läget, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Vikarierande generaldirektör för SGU blir Thomas Pålsson, under tiden arbetet med att rekrytera en ny ordinarie generaldirektör pågår.

Nya arbetsuppgifter för Anneli Wirtén

För Anneli Wirtén väntar ett nytt uppdrag. Hon ska istället ansvara för att driva arbetet med ge lagförslag för hur handeln med ädelmetallarbeten kan underlättas. 

– Att se över ädelmetallförordningen är en mycket angelägen uppgift för regeringen. Med Anneli Wirténs bakgrund och kompetens är hon mycket väl lämpad för uppgiften, kommenterar Ebba Busch.

Läs mer om: SGU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078