23948sdkhjf

Gamla kretskort – den nya guldgruvan för Royal Mint

Storbritanniens myntverk slår mynt av gammalt elskrot. Företaget har börjat återvinna elektroniskt avfall för att utvinna guld.

Royal mint, myntverket som gör Storbritanniens mynt, har byggt en fabrik i Wales där man ska utvinna guld ur gamla kretskort. Det rapporterar BBC.

Processen går till på följande sätt: kretskorten värms för att kunna ta isär de olika komponenterna: spolarna, kondensatorerna, stiften och transistorerna hamnar på ett transportband. Där sorteras det och allt guld läggs åt sidan.

– Det vi gör här är urban mining. Vi tar en avfallsprodukt som produceras av samhället och vi bryter guldet ur den avfallsprodukten och börjar se värdet i den begränsade resursen, säger hållbarhetschefen Inga Doak till BBC.

Guldet förs sedan till en kemisk anläggning där en kemisk lösning lakar ut guldet i vätskan, som sedan filtreras och efterlämnar ett pulver  - av rent guld.

– Traditionella processer för återvinning av guld är mycket energikrävande och använder mycket giftiga kemikalier som bara kan användas en gång, eller så går de till högenergismältugnar och de bränns i princip, säger Leighton John, Myntverkets driftschef till BBC och fortsätter:

Royal Mint vill bearbeta 4000 ton elskrot om året

– Det banbrytande för oss är att denna kemi används vid rumstemperatur, med mycket låg energi, är återvinningsbar och drar ut guld väldigt snabbt. Nästan en halv miljard små teknikartiklar slängs E-avfallsbyrålådor av undergång växer.

Myntverkets mål är att bearbeta 4000 ton e-avfall årligen. Initialt ska guldet användas till att tillverka smycken, längre fram ska det även användas till minnesmynt. 

Företaget befinner sig också i processen där man undersöker hur man kan återanvända alla andra material från kretskorten, som till exempel aluminium, koppar, tenn och stål.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.064