23948sdkhjf

Gruvbolaget inte bekymrade över Unesco-krav

"Vi förväntar oss ingen försening", menar Beowulfs vd Ed Bowie

Förra veckan kom beskedet att Unesco kräver att Sverige avstår från fler beslut i Kallak/Gallók tills dess att en expertutredning har gjorts och att världsarvskommitéen hållit sitt nästa möte 2025.

Det är dock inget problem för gruvföretaget Beowulf mining, meddelar Beowulfs vd Ed Bowie, Metal Supply.

– I maj höll företaget en serie konstruktiva möten med delegationen från UNESCO. Vi bekräftade vårt åtagande att agera på ett socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt, maximera de positiva effekterna av utvecklingen av Gállok och minska och minimera eventuella negativa effekter. Vi tror inte att verksamheten kommer att ha några direkta effekter på Laponia och eventuella indirekta effekter kommer att vara mycket begränsade och kan hanteras, uppger gruv-vd:n.

Han menar också att eventuell påverkan kommer att bedömas i samband med en konsekvensbedömning av världsarvet, en så kallad WHIA (World Heritage Impact Assessment), då den processen är ett villkor för Kallaks expoateringstillstånd och utgör en del av ansökan av miljötillstånd, som bolaget avser lämna in under 2025. 

– Domstolen kommer sedan att granska vår ansökan i enlighet med miljöbalken, en process som förväntas ta cirka två år. Därför förväntar vi oss inga beslut från domstolen eller några statliga departement eller myndigheter före det 47:e mötet med världsarvskommittén som hålls i juli 2025. Vi förväntar oss därför ingen försening eller förändring av vår tidigare kommunicerade utvecklingsplan,  skriver Ed Bowie i ett mejl till Metal Supply.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08