23948sdkhjf

Kinesiska expertkontroller skrämmer upp branschen

Expertkontrollerna på antimon kom helt oväntat – nu befarar man att de även kommer införas för volfram.

Nyligen införde Kina expertkontroller på antimon, vilket har skrämt upp hela industrin för kritiska mineraler, rapporterar CNBC. Antimon används bland annat i ammunition, kärnvapenrproduktion och bly-syrabatterier och nu stiger oron att Kina ska utnyttja sin dominans på världsmarknaden.

– För tre månader sedan skulle ingen ha trott att de skulle göra detta. Det är ganska konfrontativt i det avseendet, kommenterar  Lewis Black, vd för det Kanada-baserade Almonty Industries - som spenderar mer än 100 miljoner dollar på att återöppna en volframgruva i Sydkorea kommande år. 

–Jag kan inte förklara detta drag och jag tror att det är just det som har skakat om många inom denna sektor, mina kunder, och de har ingen plan B, vilket Kina är mycket medvetet om. Det har inte funnits någon på 30 år, säger han till CNBC.

Christopher Ecclestone, gruvstrateg på Hallgarten & Company, förutspår dessutom att Kina kommer införa exportkontroller på volfram, som också är viktig i militära tillämpningar.

– Under en situation där det pågår en kapplöpning för att säkra metaller ifall spänningarna skulle öka, som exempelvis i Sydkinesiska havet eller Taiwan, vill man ha så mycket volfram som möjligt. Men man vill också att motparten ska ha så lite volfram som möjligt, säger Ecclestone till CNBC.

Det förekommer uppgifter att Pentagon ökar sina reserver av vissa metaller, specifikt antimon, vilket kan ha  samband med att metallen stigit i pris i USA på sistone.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078