23948sdkhjf

Grönt ljus från länsstyrelsen - återöppning av gruva närmar sig

10 år senare – nu hoppas och tror bolaget att bearbetningskoncessionen blir beviljad.

Bluelake Mineral, genom dotterbolaget Vilhelmina Mineral, har fått sin bearbetningskoncession för gruvan i Stekenjokk tillstyrkt av Länsstyrelsen. Nu är det upp till Bergsstaten som ska säga sitt om att bolaget vill öppna den gamla gruvan, som inte varit i bruk på 36 år, för att bryta orörd malm.

2014 fick samma bolag sin ansökan avslagen av Bergsstaten, då motiverat med att det uppstod det gick i strid med riksintresset för rennäringen.

– Vi fick nej av Bergsstaten 2014 på grund av påstådd markkonflikt med rennäringen. Då överklagade vi beslutet till den då socialdemokratiskt och miljöpartistiskt styrda regeringen. Där blev ärendet liggande utan beslut i flera år, säger Peter Hjorth, vd för Bluelake Mineral, till Jämtlands tidning.

Vd:n har tidigare uttalat sig att han skulle bli förvånad om utfallet blir detsamma denna gång. Flera förändringar har gjorts i ansökan denna gång, som till exempel att gruvdriften bara ska vara igång vintertid för att inte störa rennäringen.

Förutom beviljad bearbetningskoncession behöver bolaget också få sitt miljötillstånd godkänt hos mark- och miljödomstolen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.067