23948sdkhjf

Rapport: Staten måste regelbundet utvärdera stödet för grön omställning

Det händer mycket, både i den tekniska utvecklingen och förutsättningarna till den gröna omställningen. Det måste staten se upp med, konstaterar Tillväxtanalys.

I en ny rapport gjord av Tillväxtanalys (Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser) granskas statens roll i stålindustrins gröna omställning.

Bland annat sammanfattar rapporten att det finns anledningar för det offentliga att stödja den gröna omställningen men att staten "behöver vara vaksam på att inte fastna i långsiktigt dyr och olönsam subventionspolitik." då branschen genomgår snabba förändringar.

– Vår billiga och hållbara energiproduktion är en stor konkurrensfördel. Men, det är en fördel som antagligen kommer att avta över tid. Det beror på den ökade integrationen av elmarknader samt att andra länder också ställer om till en mer hållbar elproduktion, fortsätter Tobias Persson, analytiker vid Tillväxtanalys i ett pressmeddelande.

Om svenska konkurrensfördelar försvinner eller ett bolag väljer "fel" teknik görs bedömningen att risken ökar för statligt stöttade projekt, och staten behöver därför regelbundet utvärdera sitt stöd.

– Inte minst gäller det utbyggnaden av elnät och elproduktion. Staten bör inte utlova en viss utbyggnad av elsystemet utan bara planera så att den är möjlig, säger Tobias Persson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094