23948sdkhjf

Kaunis iron och Stegra vill miljardsatsa tillsammans – planer på pelletsverk

Samarbete och logistik bakom framtidssatsning – men först krävs ytterligare en partner.

Kaunis Iron och Stegra har planer på att bygga ett pelletsverk i Narvik.

– På längre sikt finns en ökad efterfrågan på DR-pellets i den gröna omställningen av den globala stålindustrin. Med detta samarbete ser vi på Stegra fram emot att utforska möjligheterna tillsammans med våra partners, Narviks kommun/Narviks hamn och Kaunis Iron, för att säkerställa en potentiellt stark lokal leverans av DR-pellets, säger Luisa Orre, inköpschef på Stegra i ett pressmeddelande.

Bolagen söker en tredje part, ytterligare en järnmalmsproducent, för att kunna förverkliga planerna som kommer att kosta cirka 2,5 miljarder norska kronor.

– En tumregel är att ett pelletsverk behöver omkring sex miljoner ton råvara för att gå runt. Vi själva producerar inte tillräckligt för att kunna försörja ett pelletsverk, säger Klas Dagertun, vd för Kaunis Iron till SVT.

I dagsläget skeppas redan Kaunis Irons järnmalm från Kaunisvaara till Narvik, varifrån det sedan skeppas ut till bolagets kunder. Tanken är att gruvbolaget i framtiden ska kunna förse Stegra med järnmalm, efter förädling i det gemensamma pelletsverket, ska kulsinterna kunna fraktas tillbaka med de tomma järnvägsvagnarna till stålverket i Boden som nu byggs upp. 

Enligt NRK har Narviks kommun tecknat avsiktsförklaringar med bägge bolagen angående tomträtter på flygplatsområdet efter en lång tids diskussioner. Målet för pelletsverket är att det skulle tas i drift i början av 2030 och alstra omkring 200 arbetstillfällen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062