Från metallproduktion till el-lagring
Norberg har en lång historik av brytning av bland annat järnmalm men den sista järnmalmsgruvan stängdes 1981. Nu ska en av de gamla gruvor som länge stått vattenfylld få ett helt nytt syfte, då företaget Mine storage vill producera el med hjälp av metoden pumpkraft. Det rapporterar SVT Västmanland.
Företaget har undersökt gruvan med en undervattensrobot.
– Vi gick igenom flera hundra meter, dök runt 200 meter ner och hundra meter åt sidorna, det för att se att verkligheten stämde med ritningar och dokumentation, att det inte skett några ras och så vidare, säger Thomas Johansson till SVT.
Efter inledande initialer menar företaget att det ser bra ut och i mars hoppas man på 20 utlovade miljoner euro från EU:s innovationsfond blir säkrade. Den totala investeringen beräknas gå på cirka 40 miljoner euro och enligt planen ska anläggningen stå färdig 2029.
Systemet beräknas kunna lagra runt 100 MWh.
– Det motsvarar runt 2 000 elbilar, så mycket energi kommer vi kunna lagra här, säger Thomas Johansson.
Pumpkraftverk är en innovation som användas för att lagra och generera el. Det kräver två vattenreservoarer, en på marknivå och en i gruvan. Vid överskott av el i elnätet, används den överblivna elen till att pumpa upp vattnet till marknivå, där energin då "lagras". När elen behövs släpps vattnet ner igen, genom en turbin som genererar elektricitet.