23948sdkhjf

Arena ska stärka metallindustrins konkurrenskraft

En nya nationell arena inom 3D-printing i metall ska byggas.
Chalmers, Högskolan Väst och Swerea har tagit initiativet till att skapa en nationell arena för 3D-printing i metall. Syftet med arenan är att öka takten inom forskning, utbildning och informationsspridning för att stärka den svenska verkstads- och metallindustrins konkurrenskraft.

− Sverige har ett stort kunnande inom detta område och det ska vi utnyttja, stärka och vidareutveckla. Vårt mål är att skapa en världsledande position för svensk industri inom området, säger Staffan Söderberg, VD Swerea KIMAB, i ett pressmeddelande.

Initiativet är ett led i att bidra till att minska miljöpåverkan och resursförbrukning inom industrin. Genom additiv tillverkning 3D-printing kan såväl resursutnyttjandet som miljöpåverkan minskas inom tillverkningsindustrin. Detta då 3D-teknik kan komplettera eller ersätta traditionell tillverkning genom bland annat lättare konstruktioner med mindre materialåtgång, kortare serier och högre grad av kundanpassning.

Löser framtidens utmaningar
De olika parterna tillför olika spetskompetens inom automatiserad 3D-printing, från pulver och pulvermetallurgi till automatiserade industriella processer. Men även om Sverige ligger långt framme kunskapsmässigt så krävs det nu ett stort fokus och en nationell satsning på utveckling av 3D-tekniken innan den kommer att påverka tillverkningsindustrin i någon högre utsträckning.

− Utmaningarna industrin står inför handlar om att kunna öka volymen på tillverkningen, öka takten, vilka material som finns tillgängliga och flexibiliteten i utrustningen. Dessa utmaningar tror jag den nya arenan kommer att kunna bidra till att lösa, säger Lars Nyborg, professor i material och tillverkningsteknik, Chalmers.

Uppbyggnaden är nu i startgroparna och under veckan hölls möte i Trollhättan för intresserade industrier som inbjudits att vara delaktiga och aktiva i uppbyggnaden av 3D-arenan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.064