23948sdkhjf

Allvarliga arbetsolycksfall minskar

Minskningen av de långa sjukfallen som inleddes 2002 verkar ha planat ut. Risken att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall har minskat med cirka 20 procent de senaste åren. Det är några av resultaten i rapporten Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro 2008, som baseras på skade- och sjukdomsstatistik från AFA Försäkring.
Mellan åren 2002 och 2006 minskade de nya långa sjukfallen med drygt 40 procent. Antalet nya sjukfall 2006 är ungefär lika många som år 2005 och minskningen av de långa sjukfallen som inleddes 2002 verkar därmed ha planat ut. Andelen nyinsjuknade är högre i de äldre åldersgrupperna och bland kvinnor.
Vård och omsorgspersonal står för flest sjukfall, drygt 20 procent. Metallarbetare och övrigt industriellt arbete står för ca 14 procent av sjukfallen

Färre skador
Varje år inträffar ca 30 000 arbetsskador och bland dessa leder drygt 3 500 till invaliditet. Det motsvarar 14 invalidiserande allvarliga olycksfall varje arbetsdag. Ändå har risken att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall minskat med cirka 20 procent mellan åren 2002 och 2006, enligt rapporten.

De invalidiserande skadorna ligger på ungefär samma nivå år från år och drabbar i stort samma yrkesgrupper inom träindustriarbete, jordbruks-, trädgårds och skogsbruksarbete, metallindustriarbete samt bygg- och anläggningsarbete.

Fallolyckor respektive hot och våld
Drygt en tredjedel av samtliga allvarliga arbetsolycksfall som inträffade 2005 och 2006 berodde på fall utomhus, maskinolyckor samt hot och våld eller övrig skada från person. Totalt är fallolyckor vanligast och ungefär lika många män som kvinnor drabbades av ett fallolycksfall (fall inomhus, fall utomhus och fall i trappa).

Nästan var tionde av alla allvarliga arbetsolycksfall hör ihop med hot och våld. Kvinnor drabbas i något högre utsträckning än män av hot, våld och rån. Det är den näst vanligaste skadeorsaken för kvinnor, medan män drabbas mest av maskinolyckor. Där är andelen invalidiserade skador hög. Fall från höjd, akut överbelastning och olika olycksfallshändelser i samband med lastning eller lossning drabbar också män oftare än kvinnor.

Läs mer på www.afaforsakring.se

Källa: IF Metall

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078