23948sdkhjf

Så svarar Uddeholm upp mot Kina

"Här har vi den stora chansen".
Bättre kvalitet på verkstadsstålet och mervärden för kunden gör att Uddeholm kan ta matchen med det kinesiska verktygsstålet. Det skriver nwt på nätet.

– De kinesiska stålverken har aldrig gått med vinst, men de lever vidare genom kraftigt statligt stöd. Det kan man verkligen kalla för konkurrens på olika villkor, säger Johnny Sjöström, vd i Uddeholm, till nwt.

Trots att de fackliga organisationerna vid de svenska stålindustrierna har demonstrerat i Bryssel, är det svårt att få EU att agera mot Kina med exempelvis nya importskatter, menar Johnny Sjöström.

– Tyskland och flera andra EU-länder vill nämligen inte stöta sig med kineserna, menar han.

Satsar allt
Men Uddeholm ser tack vare företagets utveckling och specialisering av verktygsstålet en möjlighet att konkurrera med Kina. I Uddeholms program finns en stålkvalitet som betingar ett pris av 2 000 kronor per kilo.

– Det är här vi har den stora chansen. Mycket av det kinesiska stålet är smutsigt. Nu satsar vi allt på en optimering av produktionen och kvalitetshöjande åtgärder.

Johnny Sjöström menar att Uddeholm inte drabbas lika hårt som exempelvis SSAB när statsstödda kinesiska stålverk vräker ut sina produkter på olika världsmarknader. Skillnaden är att SSAB har en årsproduktion på 1,8 miljoner ton, medan Uddeholm är en liten tillverkare med 65 000 årston verktygsstål. För Uddeholm går det, tvärtom, riktigt bra ekonomiskt.

– Det brutna verksamhetsåret 2014-2015 var ett rekordår och 2015-2016 blir också ett bra år, säger Johnny Sjöström, men tillägger:

– Vi får aldrig slå oss till ro och tro att vi överlever alla problem.

Ljus framtid
I dag har Uddeholm 850 anställda i Hagfors och vd:n tror att siffran kommer att vara densamma om cirka fem år.

- Vi kommer inte att producera mer årston, men vi blir effektivare och vi förbättrar våra produkter och skapar mervärden för kunderna. Årsomsättningen kommer att öka från dagens 2,5 miljarder kronor till kanske 3 miljarder kronor.

Uddeholm har även två unika uppgörelser med de fackliga organisationerna. Istället för att varsla kan företaget sänka lönerna under en kortare period. Dessutom kan medarbetare anställas månadsvis och efter 24 månaders arbete övergår anställningen till en tillsvidaretjänst.

Detta har utnyttjats men Johnny Sjöström menar att fackliga ledare vet att företaget inte utnyttjar flexibiliteten i onödan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.073