23948sdkhjf

Micronic Laser Systems AB - Halvårsrapport

Micronic redovisar andra kvartalet 2008.
Micronic Laser Systems AB - Halvårsrapport
Micronic redovisar andra kvartalet 2008

Täby, 8 juli 2008 - Micronic Laser Systems AB (Noterad på OMX Nordic Exchange, kategorin Small Cap, Information technology: MICR) avger idag koncernens halvårsrapport för perioden 1 januari - 30 juni 2008. Informationen i denna delårsrapport är sådan som Micronic Laser Systems AB (publ.) är skyldig att offentliggöra enligt lagen om
värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 8 juli, kl 08.00.

* Orderingången uppgick under första halvåret 2008 till 96 (97) MSEK, varav under andra kvartalet 46 (38) MSEK.

* Nettoomsättningen uppgick under första halvåret till 125 (120) MSEK, varav under andra kvartalet 46 (81) MSEK.

* Rörelseresultatet för första halvåret uppgick till -127 (-214) MSEK. Under andra kvartalet uppgick rörelseresultatet till -85 (-106) MSEK.

* Rörelseresultatet justerat för aktivering och avskrivningar på utveckling uppgick till -158 (-166) MSEK för första halvåret. Under andra kvartalet uppgick detjusterade rörelseresultatet till -100 (-80) SEK.

* Resultatet efter skatt uppgick för första halvåret till -90 (-153) MSEK,motsvarande -2,30 (-3,91) SEK per aktie. För andra kvartalet uppgick resultatet efter skatt till -61 (-76) MSEK, vilket motsvarar -1,55 (-1,93) SEK per aktie.

* Orderstocken var vid första halvårets utgång 296 (178) MSEK och omfattar enbart system. Vid utgången av 2007 uppgick orderstocken till 332 MSEK.

* Framtidsutsikterna för innevarande år kvarstår oförändrade, innebärande en bedömning att försäljningen under 2008 kommer att överstiga försäljningen 2007.

“Omsättningen för första halvåret stannade på samma nivå som föregående år och är en följd av den svaga marknadssituationen som hållit i sig även under 2008. Det negativa rörelseresultatet är bättre än motsvarande period föregående år, eftersom vi nu netto aktiverar utvecklingsutgifter jämfört med föregående år då vi gjorde nettoavskrivningar,” säger Sven Löfquist, VD och koncernchef för Micronic Laser Systems AB.

“Bildskärmsindustrin fortsätter att utvecklas starkt. Förra året introducerade vi Prexision-serien av mönsterritare, som erbjuder våra kunder en ny generation av produkter som möter industrins behov av större fotomasker och högre kvalitet kombinerat med ökad produktivitet. Denna kombination av storlek, kvalitet och produktivitet betyder en avsevärt större investering för våra kunder.”

”Utnyttjandegraden av installerade mönsterritare är på en hög nivå. Fotomasker från det första Prexision-8-systemet har kommit ut i marknaden och efterfrågan på fotomaskstorlekar från Prexision-10 är nu på väg att byggas upp. Sammantaget innebär detta att vi förväntar oss att marknaden för mönsterritare återhämtar sig. Vi ska dock ha i beaktande att investeringsnivån för ett Prexision-system är hög, vilket innebär att beslutsprocessen tenderar att ta längre tid än tidigare. Vi förväntar oss att kunderna i samband med de första beställningarna kommer att vilja se korta leveranstider, något som vi kan möta initialt då vi fortfarande har viss leveranskapacitet under 2008,” fortsätter Sven Löfquist.
”Halvledarmarknaden, som varit mycket svag sett ur perspektivet mönsterritare, visar nu tecken på återhämtning. Vi får förfrågningar på Sigma-system för volymproduktion för tekniknoden 65 nm och däröver, vilket är i linje med vår syn på halvledarmarknaden. Industrin ser nu andra alternativ att minska produktionskostnaderna än enbart genom att avancera till nästa tekniknod. En del i denna strategi är att investera i högproduktiva laserritare för att sänka
kostnaden för fotomaskerna. Detta är en strategi som vi gärna är en del av och vi kan leverera med relativt kort leveranstid,” avslutar Sven Löfquist. Kontaktpersoner hos Micronic:

Sven Löfquist, VD
08 - 638 52 00
sven.lofquist@micronic.se

Carl-Johan Blomberg, CFO
08 - 638 52 00
carl-johan.blomberg@micronic.se

Om Micronic Laser Systems AB
Micronic Laser Systems AB är ett högteknologiskt företag som utvecklar, tillverkar och marknadsför en serie extremt noggranna laserritare för framställning av fotomasker. Teknologin kallas mikrolitografi. Micronic tillverkar även mätsystem för bildskärmsfotomasker. Micronics system används av världens ledande elektronikföretag i tillverkningen av bildskärmar för TV-apparater och datorer samt i tillverkningen av halvledarkretsar. Micronics huvudkontor ligger i Täby utanför Stockholm och företaget har idag dotterbolag i Japan, USA, Korea och Taiwan. För mer information, se vår hemsida: http://www.micronic.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079