Nya alfan drar ifrån Mini
På Filaretetornet i Castello Sforzesco i Milano slingrar sig en orm mot skyn. Myten säger att den inspirerade en ung designer att skapa Alfa Romeos emblem, en gång för snart 100 år sedan.
På Filaretetornet i Castello Sforzesco i Milano slingrar sig en orm mot skyn. Myten säger att den inspirerade en ung designer att skapa Alfa Romeos emblem, en gång för snart 100 år sedan.
Och när Alfa nu ska försöka bygga sin framtid på gamla myter så döper man till och med en ny modell till – myt.
Myter blir onekligen allt viktigare.
ALFA MiTo 1.4 TB
Pris: Från cirka 175 000 kronor.
För samma pengar får du:
Mini Cooper (171 500 kronor).
Motor: Tvärställd, 1,4 liter, turbo, direkt-insprutning, effekt 155 hk, vridmoment 230 Nm.
Växellådor: Sexväxlad manuell.
Förbrukning: 0,65 liter/mil.
Utsläpp av koldioxid: 153 gram/kilometer. (EU-kommissionens krav är 120 gram från 2012).
Vikt: 1 145 kilo.
Prestanda: 0–100 på 8,0 sekunder, toppfart 215 km/tim.
Längd x bredd x höjd: 406 x 145 x 251 centimeter.
Hjärtat säger: Har den rätta Alfa¬-känslan.
Hjärnan säger: Andrahandsvärdet?
I en tid när så mycket massproduceras och sprids till massorna i samma ögonblick det uppstår ökar givetvis behovet av det genuina, det unika, det historiska, det meningsfulla.
Så också i bilvärlden.
Ingen slår en kinesisk eller indisk bil i pris. Få slår en japansk eller – numera – en koreansk bil i kvalitet. Och det är bara dumt att ge sig på en tysk när det gäller köregenskaper (det går inte att slå argumentet att märket finns i ett land med fri hastighet).
Alltså gäller det att hitta andra argument för att överleva i bilkriget.
Fiat odlar sina rötter och sin historia. Först med 500, som med sin moderna uttolkning av en ikon utsågs till Årets bil i år, faktiskt också på rent tekniska meriter.
Nu lanseras Alfa MiTo, som är en elegant ordlek. Förvisso påhittad av en tysk besökare på webben, men ändå.
Mi står för Milano, där denna bil är ritad.
To står för Torino, där bilen byggs – tillsammans med Fiat Grande Punto, mer om det senare.
Men det fiffiga är att ordet ”mito” är italienska för just myt.
Det farliga med att använda sig av myter och tradition är att man då faktiskt har något att bevisa. Det man ställer fram i dag måste svara upp mot de fina traditioner man säger sig vilja bära.
Så när Fiatkoncernen nu tar en färdig småbil, Grande Punto, och klär på den nya kläder och hävdar att här är själva Myten så är risken för misslyckande överhängande. Exemplen i bilhistorien är så många att det skulle gå att skriva en bok om dem, och någon har väl till och med försökt.
Men ta en bil som Alfa 155, en nödtvunget förklädd Fiat Tempra. En på många sätt förfärlig skapelse, definitivt inget som bygger myten Alfa Romeo.
Det behövs dock bara några mil bakom ratten på en Alfa MiTo för att inse att Fiat lärt sig läxan. MiTo är så äkta som en Alfa kan bli år 2008.
Designen är inspirerad av märkets flaggskepp Alfa 8C Competizione, skamlöst hyllad i denna tidning i höstas. Den markerade grillen är som hämtad ur en historiebok, de runda lcd-baklyktorna ropar sportbil lång väg.
Inuti är kvalitetskänslan hög, åtminstone för klassen, och absolut mindre plastig än hos huvudkonkurrenten Mini.
Men det är främst en del tekniska egenheter som skiljer MiTo från konkurrenterna – och, inte minst, från Fiat Grande Punto.
Tekniklånet är synnerligen lyckat. MiTo är absolut inte samma bil som Grande Punto, men genom att använda en hel del av tekniken har man lyckats sänka utvecklingskostnaden med 40 procent – en nödvändighet för ett märke som inte direkt badar i pengar.
MiTo har ett system, DNA, som påverkar motor, bromsar, styrning, fjädring och växellådan.
Faktiskt finns det en motsvarighet hos koncernsystern Ferrari F430. Ett litet vred, ”Il manettino”, kan ställas i fem olika lägen, vilket förvandlar bilen från att vara en frustande racingbil till en försiktig småbil (på is och snö).
I Alfa MiTo finns tre lägen: dynamic, normal och all weather.
Och skillnaden är påtaglig. Går man från normal till dynamic stramas styrningen till, gasresponsen blir rejält snabbare och antisladdsystemet mer tillåtande. I det läget kan man köra MiTo synnerligen aktivt.
Jag är rädd att jag själv alltid skulle ha den i dynamicläget, bara för den fina gasresponsen och det därtill medföljande ljudet.
Alfa MiTo gör anspråk på att vara den sportigaste bilen i klassen och det är svårt att säga emot – Mini Cooper S får ursäkta. Till detta bidrar den låga vikten: 1 145 kilo.
Bilen lanseras med bara tre motoralternativ, varav två är aktuella för Sverige. Dels en 1,6-liters diesel, som redan finns i Grande Punto, dels en 1,4-liters turbomotor på hela 155 hk.
Jag ägnade hela provkörningen åt bensinmotorn, eftersom tekniken är den vi kommer att få se i bensinmotorer de kommande åren. Mindre volym, turbo och direktinsprutning. ger en effekt som räcker och blir över (fast bara lite) – och en förbrukning som är anständig: 0,65 liter/mil.
Med DNA-knappen i dynamic-läget finns en turboboostfunktion som ökar vridmomentet från 206 Nm till hela 230 Nm under några sekunder: Perfekt vid en omkörning.
Än så länge finns enbart sexväxlad manuell låda att tillgå, men en automatiserad version med dubbelkoppling kommer senare.
Senare kommer också en snålare dieselmotor på 90 hk, med koldioxidutsläpp under den magiska gränsen 120 gram per kilometer.
Utrymmena är mer än godkända. Fram sitter man bra, bak har bilen som standard två säten. Bagageutrymmet är 270 liter, nästan dubbelt så stort som Minis futtiga 160 liter.
Säkerheten är också något som skiljer denna modell från Grande Punto. Bilen har starkare A-stolpar, därför att de helt konstruerats om, och vindrutan är mer upprätt än på Fiat. Därutöver har MiTo aktiva nackskydd av samma typ som Saab samt fem (!) bältespåminnare, med varning i taket. Dessutom finns här sju krockkuddar – och givetvis är antisladd standard. Den går inte ens att stänga av.
Det är en liten bil, men priset blir inte litet.
I Italien kostar basversionen motsvarande 170 000 kronor, medan en fullutrustad bil ligger strax under 200 000 kronor.
Luca di Meo, chef för märket Alfa Romeo, säger:
”Vi har beslutat att komma tillbaka som ett stort märke – och vi har till och med bestämt när det ska ske, en sorts deadline. Det är den 24 juni 2010. Då fyller märket 100 år och då ska vi vara redo.”
De kommande tre åren tänker Alfa lansera fler modeller än vad som kommit under de senaste tio åren.
Alfa 8C Competizione var det första stora steget. MiTo är det andra.
Det vilar något av GT 1300 Junior och Alfasud över denna bil. Och då tänker jag inte på rost och elfel – utan på design, kö¬regenskaper och själ.
Myten lever.