Archelon Mineral AB: Delårsrapport
Delårsrapport jauari - juni 2008
* Nordic Iron Ore AB bildat för samarbete om järnmalm.
* Ökad aktivitet i intressebolaget Trollhättan Mineral AB.
* Guldprospekteringen i Solvik utvidgas med nya undersökningstillstånd.
* Nyemission i dotterbolaget Balkan Resources genomförd utan fullteckning.
* Koncernens resultat för perioden -600 Tkr (-2 398 Tkr).
Archelons affärsidé är att på gynnsamma villkor investera i egna eller externa råvaruprojekt att sedan med förtjänst avyttra aktier eller ägarandelar i dessa.
RESULTAT OCH FINANSIELLA UPPGIFTER
Koncernens resultat för perioden januari till juni 2008 uppgick före skatt till -600 Tkr
(-2 398 Tkr). Resultatet för det andra kvartalet var -62 Tkr (-1 485 Tkr). Siffror inom parentes anger resultatet för motsvarande period 2007.
Resultatet påverkas negativt av kostnader i samband med prospektering samt påverkas positivt av reavinster vid avyttring av aktier i Archelons investeringsobjekt. Kostnader i samband med prospektering aktiveras ej utan förs direkt över resultatet.
VERKSAMHETSÖVERSIKT
Archelon har under perioden fortsatt utveckla verksamheten, bestående av prospektering som huvudsakligen bedrivs i egen regi, samt medverkat i utvecklingen av andra prospekteringsbolag och råvarurelaterade företag. Affärsidén innebär bland annat att den egna verksamheten så långt möjligt skall finansieras via avkastning från de finansiella investeringarna.
Prospekteringsobjekt
Prospekteringsverksamheten har under perioden varit koncentrerad till Solvikområdet i norra Dalsland. Årets kärnborrning indikerar att den guld-, koppar- och silvermineralisering som påträffades vid kärnborrning under år 2007 har en förlängning åt söder som klipps av en nordväst-sydostgående förkastning. Mineraliseringens sydliga fortsättning är parallellförflyttad ca 400 m i en sydostlig riktning.
Fältkartering har genom block- och hällfynd visat flera kvartsbundna mineraliseringar med goda guldhalter i en nordlig utsträckning av det primära sökområdet Solvik. Ansökningar om nya och utvidgade undersökningstillstånd har inlämnats till Bergstaten.
Undersökningstillstånden vid Solvik omfattar, efter att de nya tillstånden blivit beviljade, ett område som har en nord-sydlig utsträckning på mer än 15 km tillhörande det så kallade Vänern-Mjösa Goldbelt. Projektet Solvik utvecklas i samarbetet med IGE Nordic AB på 50/50 basis. IGE Nordic är operatör.
Archelon innehar per rapportdatum 16 registrerade undersökningstillstånd med en sammanlagd areal om 5 785 hektar. Fem undersökningstillstånd med avseende på järn har överlåtits på nybildade intressebolaget Nordic Iron Ore AB. Kvarvarande tillstånd omfattar i huvudsak guld, silver, koppar och molybden. I västra Värmland och i norra Dalsland, inom det så kallade Vänern-Mjösa Goldbelt, innehar Archelon totalt nio undersökningstillstånd, varav två ligger inom delområdet Gunnarskogslinjen där kopparmineraliseringar innehållande även guld tidigare varit föremål för brytning, bland annat av Boliden.
NORDIC IRON ORE AB
Fem av Archelons undersökningstillstånd med avseende på järn har i enlighet med det avtal som slutits mellan parterna överlåtits på det nybildade Nordic Iron Ore AB. Bolaget ägs till lika delar av Archelon Mineral, IGE Nordic AB och Kopparberg Mineral AB. Kopparberg Mineral har det operativa ansvaret för verksamheten.
Till bolaget har de tre parterna avyttrat undersökningstillstånd avseende järn. Totalt tillförs tolv undersökningstillstånd, varav tio i Bergslagen och två i Norrbotten. Områdena som berörs omfattar nedlagda gruvor med potentiella historiska mineraltillgångar och påvisade järnmineraliseringar som tillsammans kan uppgå till mer än 200 miljoner ton.
Mot bakgrund av dagens höga priser på järnmalm görs bedömningen att det för närvarande existerar gynnsamma möjligheter att utveckla en eller flera av järnmalmsfyndigheterna till lönsamma gruvprojekt. I ett första steg planeras en förstudie som inkluderar inventering, utvärdering och sammanställning av historisk dokumentation, såsom geologiska rapporter, gruvkartor, borr- och produktionsdata etc. Huvudsyftet är att få ett så bra kunskapsunderlag som möjligt inför en eventuell återstart av gruvdriften.
Verksamheten inom Nordic Iron Ore är inriktad på att träffa avtal med externa aktörer som kan tillföra finansiering, ytterligare kompetens samt breda marknadskontakter.
För Archelons del är det undersökningstillstånden Finnmossen nr 1 och 2, Blötberget nr 1 och 2 samt Idkerberget nr 1 som överlåtits på Nordic Iron Ore. Tillståndens sammanlagda areal är 938 hektar. Finnmossen ligger i Filipstads kommun, Blötberget i Ludvika kommun och Idkerberget i Borlänge kommun. Det har tidigare brutits järnmalm på samtliga platser. Blötberget beräknas ha ett kvarvarande tonnage om minst 25 miljoner ton järnmalm.
IGE Nordic AB kommer att tillföra bolaget fyra undersökningstillstånd; Kölen nr 3 och 4, Painirova nr 3 och Pattock nr 2. IGE Nordic är noterat på Oslo Axess.
Kopparberg Mineral AB kommer att tillföra bolaget tre undersökningstillstånd; Burängsberg nr 1, Laxsjöfältet nr 1 och Rundberget nr 3. Kopparberg Mineral är listat på Aktietorget.
VERKSAMHETEN PÅ BALKAN
Dotterbolaget Balkan Resources AB innehar fyra beviljade undersökningskoncessioner med kända mineraltillgångar i Serbien och tre registrerade ansökningar om koncessioner med påvisade mineraltillgångar i Makedonien. Verksamheten bedrivs via helägda dotterbolag i respektive land. Avsikten är att genom egna prospekteringsinsatser verifiera och uppgradera äldre geologiska data med slutmålet att en eller flera av fyndigheterna skall leda till fullskalig produktion.
Balkan Resources prospekterar efter tenn, guld, silver, koppar, zink, bly och antimon. De fyra koncessionerna i Serbien omfattar en areal på totalt 2 330 hektar. Fyndigheterna är kända från tidigare undersökningar utförda av staten och därför väl etablerade. De tre koncessionsansökningarna i Makedonien omfattar en areal om ca 3 500 hektar.
Prospekteringsarbetet har under året huvudsakligen inriktats på fyndigheter i Serbien, omfattande tennmineralet kassiterit samt på tillstånd omfattande koppar och antimon. Förberedelser har även vidtagits för en utvidgad prospekteringsinsats inom ett tillståndsområde omfattande guldfyndigheter som påträffats i såväl alluvial form som i fast klyft. Balkan Resources har för avsikt att inbjuda till partnerskap och därigenom finansiera den fortsatta projektutvecklingen.
Emission i Balkan Resources AB
Ägandet i Archelon Minerals dotterbolag Archelon d.o.o. i Serbien och Archelon Makedonija d.o.e.l. i Makedonien har under perioden förts över till Balkan Resources AB.
I juni 2008 genomfördes en nyemission i Balkan Resources, som innan emissionen var ett helägt dotterbolag till Archelon. Aktieägarna i Archelon erbjöds företräde samt en viss rabatt på emissionskursen. Emissionen tecknades till knappa 30 procent.
Antalet aktier i Balkan Resources var före emissionen 12 500 000 stycken. Antalet registrerade aktier uppgår efter emissionen till 3 333 340 aktier av serie A, samtliga ägda av Archelon, och 13 174 660 aktier av serie B. Totalt 16 508 000 aktier, fördelat på 335 ägare. Antalet röster uppgår till 46 508 060 stycken. Archelon kvarstår som huvudägare med ett aktieinnehav uppgående till ca 76 procent av kapitalet och ca 91 procent av rösterna.
Listning av Balkan Resources på NGM Nordic MTF var ursprungligen planerad till augusti 2008. Av administrativa skäl beräknas listning i stället ske under oktober månad 2008.
ÄGARINTRESSEN I RÅVARUBOLAG
Kilsta Metall AB
Archelon investerade under 2007 ca 3,3 Mkr, motsvarande 8,3 miljoner aktier, i Kilsta Metall AB. Bolaget är listat på NGM Nordic MTF. Delar av detta innehav har under perioden avyttrats. Kilsta Metall arbetar inom återvinning av metaller ur skrot och deponier och redovisar sedan start goda ekonomiska resultat under expansion. Per rapportdatum uppgår Archelons ägande i Kilsta Metall till ca 6 miljoner aktier.
Trollhättan Mineral AB
Trollhättan Mineral AB, TMAB, består av moderbolaget Trollhättan Mineral, det till 89 procent ägda Millfill AB, där Cementa AB äger resterande 11 procent, de helägda dotterbolagen Allmix AB och Vargön Brikett AB samt det helägda Älvfrakt i Trollhättan AB, som i sin tur är delägare i Vargön Shipping AB med ägarintressen i Partsrederiet MS Tinto. Archelon äger 25 procent av aktierna i Trollhättan Mineral. Investeringen, som gjordes 2007, är bokad till ca 3,9 Mkr.
Verksamheten i Trollhättan Mineral har under perioden expanderat. Dels beroende på ökad beläggning i befintliga produktionsanläggningar, men även genom förvärv av ett producerande krossverk. Omsättningen förväntas på helårsbasis öka från ca 20 Mkr till ca 30 Mkr med fortsatt goda expansionsmöjligheter.
Ett skäl till varför Archelon förvärvade aktier i TMAB, utöver att det bedömdes vara en god finansiell placering, var att man därigenom skulle uppnå så kallade synergieffekter vid exploateringen av Archelons kalkdeponi Lindveden i Trollhättans kommun. Deponin innehåller förutom kalk även ferrokrom från tidigare industriell verksamhet. Innehållet av ferrokrom beräknas uppgå till minst 5 000 ton.
TMAB har visat intresse att förvärva Archelons deponi vid Lindveden och förhandlingar har under perioden inletts. En sådan affär kunde innebära att Archelons ägande ökar i TMAB, men förutsätter dessutom att Archelon även erhåller en rejäl vinstdelning ur projektet.
Enligt föreliggande plan skall Trollhättan Mineral listas under första halvåret 2009, där listningen skall föregås av en vederlagsfri ägarspridning av aktier till aktieägarna i Archelon. Avstämningsdag för tilldelning av aktier i Trollhättan Mineral kommer att meddelas när fullständigt beslut är fattat.
Amur Gold LLC
Archelon investerade under 2007 ca 1,9 Mkr i Amur Gold LLC som bedriver prospektering efter guld inom koncessionerna Mogoktak och Ilichy-Unakhinskiye i den ryska regionen Amur. Tillsammans täcker de båda koncessionerna en yta på ca 58 kvadratkilometer. Koncessionerna innehåller så kallade P1 Resources med 25 ton guld och 85 ton silver. Dessa resultat har officiellt godkänts och registrerats hos ryska myndigheter.
Den fortsatta prospekteringen, som skall avslutas 2009, förväntas bekräfta P1 Resources uppgående till totalt minst 90 ton guld i de två koncessionerna. Det pågående prospekteringsprogrammet skall finansieras av externa investerare. Archelons investering är av karaktären hög risk och Archelon kommer att avyttra sitt innehav i Amur Gold om sådant tillfälle gives.
ÖVRIG INFORMATION
Investeringar
Det har under rapportperioden inte gjorts några investeringar.
Kommentarer till räkenskaperna
Koncernens eget kapital per aktie uppgick till 0,42 kr (0,52 kr). Resultatet per aktie var -0,02 kr (-0,12 kr). Soliditeten uppgick till 90,2 % (93,7 %). Likvida medel var vid periodens början 2 779 Tkr och uppgick vid periodens slut till 2 158 Tkr.
Reavinsten som uppstod vid försäljning av undersökningstillstånden i Bergslagen till intressebolaget Nordic Iron Ore AB har inte eliminerats på koncernnivå. En eliminering skulle påverkat resultatet negativt med 600 Tkr.
Anställda
Medelantalet anställda uppgick per sista juni 2008 till tre personer på heltid. Archelon använder sig huvudsakligen av inhyrda konsulter i de olika projekten. Bolaget drar även fördel av externa krafter i projekt som drivs gemensamt med andra företag. Den 1 april 2008 ökade antalet anställda med två personer, vilka övergått från bolagets tidigare huvudägare Yield AB.
Aktien
Antalet registrerade aktier i Archelon uppgick per 2008-06-30 till 333 334 aktier av serie A och 31 385 493 aktier av serie B, totalt 31 718 827 aktier, fördelat på 4 153 ägare. Genomsnittligt antal aktier var 31 718 827 stycken. Antalet röster uppgick till 34 718 833 stycken. Aktiens kvotvärde är 0,04 kr.
Archelons B-aktie handlas på Göteborgs OTC-lista, som ingår i Nordic Growth Market NGM:s handelssystem Freeway under avdelningen Nordic MTF. Kursinformationen distribueras i realtid till ledande finansiella aktörer. Kortnamn för Archelon är Arch MTFB. En handelspost uppgår för närvarande till 2 000 aktier. Aktiekursen och orderdjupet kan följas på bland annat www.thenberg.se eller www.nordicmtf.se .
Redovisningsprinciper
Koncernen och moderbolaget har vid upprättandet av denna rapport tillämpat Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd.
Kommande rapporttillfällen
Delårsrapport för januari - oktober 2008 lämnas torsdagen den 20 november 2008.
Bokslutskommuniké för 2008 lämnas torsdagen den 26 februari 2009
Göteborg den 28 augusti 2008
Styrelsen för Archelon Mineral AB (publ)
För ytterligare information kontakta:
Tore Hallberg, VD Archelon Mineral AB
Tel 031-13 11 90, mob 0706-23 73 90
E-post: tore.hallberg@archelon.se
www.archelon.se
GRANSKNINGSRAPPORT
Denna rapport har ej varit föremål för revisorns granskning.
(För fullständig rapport se bifogad fil.)