23948sdkhjf

Stort miljöpris till forskare inom solbelysning

Tre ingenjörer och två arkitekter från miljöteknikföretaget Parans Solar Lighting AB, belönas med Världsnaturfondens Carl Mannerfeltpris 2008.
Världsnaturfonden WWF

Stort miljöpris till forskare inom solbelysning

Tre ingenjörer och två arkitekter från miljöteknikföretaget Parans Solar Lighting AB, belönas med Världsnaturfondens Carl Mannerfeltpris 2008. De får tillsammans dela på 300 000 kronor för att ha utvecklat teknik som för in naturligt solljus inomhus. Juryn består av ledamöter från WWF, Svenskt Näringsliv och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

- Det känns oerhört hedrande och inspirerande. En bekräftelse på att vårt lilla projekt faktiskt håller på att bli ganska betydelsefullt, säger Marcus Fransson, vd på Parans.

Priset - som delas ut på IVAs akademisammankomst den 24 september - är ett gott exempel på hållbar teknikutveckling och samarbete mellan entusiastiska och drivande personer med olika och kompletterande bakgrund.

Parans grundades år 2003. Långt tidigare började dock byggnadsingenjören Torsten Mattsson fundera över hur man på ett energieffektivt sätt skulle kunna lysa upp mörka delar inne i hus. Han träffade Bengt Steneby, arkitekt, som löste problemet genom att låta fiberoptik leda in ljuset i byggnader. År 2002 träffades de två innovatörerna Nils Nilsson och Marcus Fransson, vid Chalmers Entreprenörskola. De tog tillsammans fram en produkt. Samma år kom Rikard Eduards in i projektet och genomförde en marknadsundersökning i Europa.

Idag finns Parans på den internationella marknaden och har cirka 50 installationer i Australien, Filippinerna, Kina, Indien, USA, Kanada och inom EU. I Sverige finns företagets installationer framför allt på sjukhus, exempelvis röntgenkliniken på Södertälje sjukhus samt i offentliga lokaler. Även Ikea i Bilbao är en kund.

- Prissumman kommer vi använda till att satsa på ett spännande forskningsprojekt för att göra vår teknologi ännu bättre, säger Marcus Fransson.

Juryns motivering lyder:
"Världsnaturfondens Carl Mannerfeltpris 2008 tilldelas en grupp av fem tekniker och ekonomer som utvecklat ett system med solpaneler och fiberoptik där naturligt solljus överförs till armaturer i mörka byggkroppar. Systemet har väckt uppmärksamhet och installerats i olika delar av världen. Det är ett utmärkt exempel på en insats som förenar miljö med en långsiktigt hållbar ekonomisk och teknisk utveckling".

Media är välkomna till prisutdelningen på IVAs akademisammankomst, onsdagen 24 september, kl 17.15-19.00, på IVAs Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm.

För frågor, kontakta:
Pristagaren Rikard Eduards, marknadschef Parans, 031-20 15 90, 0708-755 785

Marie von Zeipel, pressekreterare WWF, 08-624 74 03, 070-629 10 77

Birgitta Björkskär, pressansvarig IVA, 08-791 30 41, 070-747 58 68

Lars Jilmstad, presschef Svenskt Näringsliv, 08-55 34 30 50


Fakta: Världsnaturfondens Carl Mannerfelt Pris delas i år ut för femtonde gången. Priset bygger på en donation av fil dr Carl M:son Mannerfelt, som kombinerat arbete i ledande ställning inom näringslivet med engagemang inom miljövård och naturgeografisk forskning. Prisets motto är "Conservation and development". I juryn finns representanter för Världsnaturfonden WWF, Svenskt Näringsliv och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.


Tidigare pristagare:

1994 Valfrid Paulsson fd gd Naturvårdsverket, Stockholm

1995 Gunnar Grankvist, miljöchef Perstorpskoncernen

1996 Gunnar Westerlund, miljöchef Volvo

1997 Marie Berglund, miljörevisor MoDo, Örnsköldsvik

1998 Peringe Grennfeldt, professor IVL, Göteborg

1999 Ann-Marie och Bengt Owe Jansson, professorer Inst. för systemteknologi, Stockholm

2000 Lars Rydén, professor Baltic University, Uppsala

2001 Ann-Christine Bylund, professor SLU, Uppsala

2002 Per Grünewald, tidigare miljöchef Electrolux, Stockholm

2003 Bo Hansson, kustfiskare, Smögen

2004 Ralph Höglund, inköpschef TetraPak, Lund

2005 Anna Schytt, miljöjournalist och chef på SVTs Vetenskapsredaktion

2006 Johan Rockström, chef för Stockholm Environment Institute

2007 Joakim Byström, vd Arontis Solar Concentrator AB




Världsnaturfonden WWF är med sina närmare fem miljoner supportrar
en av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer.

WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att:
- bevara världens biologiska mångfald
- verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt
- minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078